Menekül a pénz a kötvényekből

Vágólapra másolva!
Több mint ötödével, közel 150 milliárd forinttal csökkent a kötvényalapok vagyona a négy hónapja tartó tőkekivonási hullám során. Egyes piaci szereplők szerint a tendencia a jövőben is folytatódhat, és ebben nem csekély szerepet játszik, hogy közelednek a választások.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapokban, láthatóan elfordultak a hazai befektetők a kötvényalapoktól, ezt jól mutatja, hogy négy hónap alatt közel 150 milliárd forinttal mérséklődött a nettó eszközértékük, ráadásul mindez, a vagyonuk több mint ötödének lemorzsolódásával járt együtt - írja a Világgazdaság.

A rövid kötvényalapok esetében lehetett nagyobb ütemű csökkenést tapasztalni, ez egyes vélemények szerint néhány nagyobb konstrukció számlájára írható. A legnagyobb rövid kötvényalap, az OTP Optima eszközértéke több mint százmilliárd forinttal mérséklődött tavaly szeptember vége óta. Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő portfolió-menedzsere elmondása szerint a tőke egy része az OTP Pénzpiaci Alapba vándorolhatott át, ám akadtak, akik a banknál fellelhető betétlekötési akciót használták ki.

Kötvények esetén a volatilitást nem preferálják a befektetők - reagált a kötvényalapokat jellemző tőkekivonásra Rebák Attila, a Credit Suisse portfólió-menedzsere. Az Erste Alapkezelő portfolió-menedzsere, Durucz György pedig azt emelte ki, hogy ugyan a kötvényhozamok jó teljesítményt értek el januárban, a befektetők - a választásokból eredő bizonytalanság miatt - "házon belül" más termékekbe viszik át a pénzüket. Ebbe a körbe sorolható a pénzpiaci, az ingatlan-, illetve a garantált alap.

Rebák Attila szerint a választásokig a hosszú kötvényalapok jobb hozamot mutathatnak fel, mint a rövidek, ám ennek feltétele az is, hogy ne legyen újabb leminősítés. Kérdés azonban, hogy a csekély hozamtöbblet megéri-e a nagyobb kockázatot.

A futamidő csökkentését javasolja a Concorde Alapkezelő portfolió-menedzsere, Móricz Dániel. Mint fogalmazott: rövid távon a rövid kötvényalapok mellett érdemes lehet a pénzpiaci alapokat is választani. Mindezt azzal indokolja, hogy számos kedvezőtlen tényező már beárazódott az állampapír-piaci hozamokba, hazai kockázati elemekben ugyanis nincs hiány, ráadásul a nemzetközi piacok felett is ott sűrűsödnek a kamatemelés sötét fellegei, s ez a magyar piacon is éreztetheti hatását. Pár hónapos távlatban jobb alternatívát jelenthetnek Durucz György szerint is a pénzpiaci alapok, hiszen ezen időtávon a kötvényalapokhoz képest, komolyabb különbségek nem várhatók a hozamok terén.