Erősödött a forint a bankközi devizapiacon

Vágólapra másolva!
A forint követte az euró/dollár mozgását, és valamelyest a zloty erősödését is, bár a magyar deviza annál kevésbé erősödött. Az eurót délután 250,50/60 forinton jegyezték.
Vágólapra másolva!

Pénteken erősödött a forint a bankközi devizapiacon, az eurót délután 250,50/60 forinton jegyezték, 40 fillérrel gyengébben a csütörtöki 250,90/251,00 forintnál. A forint 15 bázisponttal 11,27 százalékra erősödött a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán. A dollár kismértékben gyengült, pénteken délután 209 forint körül jegyezték, szemben a csütörtöki 209,40/50 forinttal.

Az üzletkötők szerint az euró/dollár mozgását és a zloty erősödését követte a forint is, bár a magyar valuta a zlotynál kevésbé erősödött. Az euróval 250,50-251,15 forint közötti szűk sávban kereskedtek.

A forintpiacon az overnight és a tomnext kamatok 5,70 százalék közelében maradtak. A hosszabb lejáratokon a Monetáris Tanács január 23-án tartott legutóbbi kamatdöntő üléséről készült rövidített jegyzőkönyv közzététele után eléggé meglepő optimizmus áradt szét a piacon, s a hosszabb lejáratokon 7-8 bázisponttal csökkentek a kamatok, és lendületet vett az állampapír kereskedelem is. Néhány piaci szereplő ugyanis azt olvasta ki a jegyzőkönyvből, hogy nincs kizárva a további kamatcsökkentés lehetősége - mondják kereskedők.

Az állampapírok másodpiacán a legnagyobb kereslet a hároméves államkötvényre volt, ami a referenciahozamot 7 bázisponttal vitte lejjebb. Az éven belüli referenciahozamok gyakorlatilag alig változtak, a három évnél hosszabb lejáratokon 5-6 bázisponttal zsugorodott a benchmark. Jövő csütörtökön az 5 éves államkötvényből 45 milliárd forintnyit, a 10 évesből 35 milliárdnyit kínált értékesítésre az Államadósság Kezelő Központ, ezeken a lejáratokon pénteken 6,60 és 6,61 százalékos benchmarkok alakultak ki.

Ugyancsak csütörtökön válik ismertté a januári inflációs adat, amelynek alakulása befolyásolhatja a monetáris tanács február 27-i kamatdöntését. Egyelőre a többség szerint változatlanul, 6 százalékon marad a jegybanki alapkamat, de szórványosan már előfordulnak olyan vélemények is, amelyek nem zárnak ki teljesen egy 25 bázispontos kamatcsökkentést.