Egyhangúan döntött a monetáris tanács

Vágólapra másolva!
Több tanácstag úgy vélte, hogy az inflációs folyamatok megengednék az alapkamat csökkentését, ám az egyensúlyi helyzet és a globális pénzügyi piacok kiszámíthatatlansága ezt nem teszi lehetővé. Ezért a tagok a januári kamatdöntő ülésen egyhangúan a szinten tartás mellett voksoltak.
Vágólapra másolva!

A monetáris tanács (MT) január 23-án tartott legutóbbi kamatdöntő ülésén egyhangúan döntöttek a kamat változatlanul hagyása mellett - áll az MT ülésének rövidített jegyzőkönyvében, amelyet pénteken tett közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A döntés nyomán a jegybanki alapkamat 6 százalék maradt, ez a kamatszint szeptember 20-tól van érvényben.

Az év elején 9,50 százalék volt a jegybanki alapkamat, amelyet kilenc egymást követő alkalommal csökkentett a monetáris tanács. A testület február 27-én tárgyalja ismét a kamatok kérdését, a piacon többségben van az a vélemény, hogy ismét változatlan marad a kamatszint, néhányan azonban nem tartanak lehetetlennek egy kismértékű kamatcsökkentést sem. Ennek az ülésnek a rövidített jegyzőkönyvét 2007. március 10-én teszik közzé.

A makrogazdasági helyzet áttekintése után javaslat csak a 6 százalékos kamatszint tartására hangzott el. Egyetértés volt abban, hogy az inflációs kilátások továbbra is jók, a 2007-re kitűzött 3 százalékos cél elérhető.

A tanács tagjai közül néhányan azon a véleményen voltak, hogy nem elhanyagolható az esélye annak, hogy a globális egyensúlytalanság "kemény földet éréssel" számolódik fel, amely hektikus változásokat hozhat a pénzügyi piacokon.

Több tanácstag úgy vélekedett, hogy a kedvező irányban haladó inflációs folyamatok önmagukban lehetővé tennék az alapkamat további csökkentését, de az ország egyensúlyi helyzetének kedvezőtlen piaci megítélése és a globális pénzügyi piacok változásának kiszámíthatatlansága egyelőre ezt nem teszi lehetővé. Ezen tényezők kedvező irányú változása esetén lehetségesnek tartanák az óvatos kamatcsökkentést.

Mások úgy látták, hogy az inflációs kilátások jelenleg a szinten tartást indokolják, de mivel a kedvezőtlen költségvetési helyzet rendeződése még várat magára, az ebből eredő pénzügyi piaci kockázatok tartósan fennmaradnak, és esetleg még növekedhetnek is. Ez utóbbi esetben a kamat emelésére is szükség lehet.