Tőzsdére viszik a BUX-indexet

Vágólapra másolva!
A BUX értékének mozgását követő, tőzsdén forgalmazott befektetési alap indítására írt ki pályázatot a Budapesti Értéktőzsde. Így az indexet egyszerű tőzsdei megbízás keretében ugyanúgy meg lehet vásárolni és el lehet adni, mint a részvényeket.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság pályázatot írt ki a befektetési alapkezelők számára egy olyan befektetési alap elindításának jogáért amely lehetővé teszi a BUX index mozgását követő alap működését, amelynek jegyeit a tőzsdén is forgalmazzák majd.

A pályázat nyertese kizárólagos jogot szerez és egyben kötelezettséget is vállal az említet alap beindítására és kezelésére. A kötelező érvényű ajánlatok beadásának határideje: 2006. március 15. A kibocsátással kapcsolatos végső döntés meghozatalának tervezett időpontja: 2006. április.

A tőzsdén forgalmazott indexkövető alap olyan költséghatékony és diverzifikált befektetés, melynek jegyei gyorsan, rugalmasan, alacsony költségek mellett megvásárolhatóak és eladhatóak. Ez azt jelenti, hogy a tőzsdeindexet ugyanúgy meg lehet vásárolni vagy el lehet adni egy egyszerű tőzsdei megbízás keretében, mint a részvényeket.

A passzív befektetési politikájú alapok iránti igény 1993-ban, az Amerikai Egyesült Államokban hívta életre a tőzsdén forgalmazott indexkövető alapokat, angol nevükön Exchange Traded Fund-okat (ETF). Azok jelentősége Európában is számottevő: 2005-ben az európai intézményi befektetők közel harmada fektette portfoliója bizonyos hányadát ilyen tőzsdén forgalmazott indexkövető alapba.

A tőkepiaci törvény módosulása révén, 2006. január 1-től Magyarországon is lehetővé vált ilyen értékpapírok kibocsátása, és ezzel egy új termékkör válik elérhetővé a befektetők számára.