Az OTP húzta lefelé a piacot a BÉT-en

Vágólapra másolva!
Kis, nem egészen 26 pontos csökkenéssel 22 190,69 ponton zárt hétfőn a BUX-index. A kereskedést a BÉT-en jelenleg a gyorsjelentések határozzák meg.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 25,66 pontos csökkenéssel, 22 190,69 ponton zárt hétfőn, a pénteki záró értékhez képest ez 0,12 százalékos gyengülés. A részvénypiacon 26,76 milliárd forint értékben születtek üzletek, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz viszonyítva. A régióhoz képest továbbra is alulteljesít a magyar piac, a kereskedést mostanában azonban nem a nemzetközi hangulat, hanem a gyorsjelentések határozzák meg.

Zillich István, a Takarékbank üzletkötője elmondta, hogy az OTP Bank esetében gyengébb 2005. évi eredményre számítanak a befektetők, ezért viszonylag erős forgalom mellett esett a papír árfolyama. Zillich István úgy vélekedett, hogy a Richter-részvények tulajdonosai kihasználták a lehetőséget, és jelentős mennyiségben adták el a papírt. Hozzátette: a várakozások szerint a társaság idén is jól teljesít, és a gyengülés csak átmeneti.

Juhász Richárd, a Concorde Értékpapír Rt. üzletkötője szintén úgy vélte, hogy a bankpapír gyorsjelentésével kapcsolatos "aggodalmak" miatt zárt napi mélypontján, és húzta lefelé a piacot. A Richter a vártnál valamivel jobb eredményeket közlő gyorsjelentése ellenére esett a részvény árfolyama. Juhász Richárd szerint a gyógyszergyári papír közelmúltban tapasztalt erős emelkedése után most korrekció következett be. A szakértő a Mollal kapcsolatban elmondta: növekedése a globális energiahelyzetnek köszönhető, és jelentős mennyiségű átkötés is felfelé húzta a részvény árfolyamát.

A kis papírok közül Zillich István a Fotexet és a Graphisoftot emelte ki. Véleménye szerint a Fotex jó teljesítménye, blue chipekhez hasonló forgalma biztató a jövőre nézve, és egy új közepes kapitalizációjú részvény van születőben. A Graphisoft esetében egy nagyobb eladó volt a piacon, akinek eladási kedve alábbhagyott az utóbbi időben, és ez is pozitív jel a papírra nézve.

A legnagyobb forgalmuk a Mol-részvényeknek volt, 10,75 milliárd forint értékben forogtak, árfolyamuk 70 forinttal, 0,33 százalékkal 21 320 forintra emelkedett. Az OTP 92 forintot, 1,3 százalékot veszített értékéből, 7008 forinton zárt, forgalma 7,5 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom 0,51 százalékkal, 5 forinttal erősödött, 990 forinton fejezte be a kereskedést, 780 millió forint értékben forgott. A Richter záráskor 43 950 forintot ért, 250 forinttal, 0,57 százalékkal kevesebbet, mint pénteken. A gyógyszeripari részvénnyel 5,4 milliárd forint értékben kereskedtek. Az Egis-részvények ára 775 forinttal, 3,16 százalékkal 25 300 forintra emelkedett.

A Fotex 12 forinttal, 2,03 százalékkal 604 forintra drágult 729 millió forintos forgalomban. A Graphisoft részvényeinek árfolyama 80 forinttal, 4,6 százalékkal 1821 forintra nőtt.

A kis- és közepes kapitalizációjú részvények indexe, a BUMIX 27,26 ponttal, 1,39 százalékkal 1990,72 pontra emelkedett.