A bolgár gazdaság fejletlen az EU-tagsághoz

Vágólapra másolva!
Bulgária gazdasága nem áll olyan jól az ország EU-csatlakozása előtti évben, mint a 2004-ben csatlakozott kelet-európai országoké annak idején, állapította meg a Világbank.
Vágólapra másolva!

A Világbank hétfőn közzétett jelentésében elsősorban a túl későn bevezetett reformokkal indokolta a bolgár gazdaság viszonylagos gyengeségét. Ez elsősorban az inflációban jelentkezik, tavaly ennek üteme 5 százalékos volt. A kelet-európai országok átlagának alig több mint a fele az egy főre jutó jövedelem Bulgáriában. A népességszaporulat alacsony, az aktív korú bolgárok kevesebb, mint felét foglalkoztatják. Ugyanakkor bizonyos uniós kritériumok terén jól teljesít az ország: GDP-arányos államháztartási hiánya kisebb 3 százaléknál, és a közadóssága kevesebb 60 százaléknál, írták a Világbank elemzői.

A bolgár kormány tavalyról 5,2 százalékos GDP-növekedést valószínűsít, a 2004-es 5,6 százalékot követően. A bolgár hazai össztermék reálértéken 4,6 százalékkal nőtt a tavalyi harmadik negyedévben, a második negyedben mért 6,4 százalék és az első három hónapban mért 6 százalék után, rendre az egy évvel azelőttihez képest. Az elmúlt évre a jegybank decemberben azt jelezte, hogy a 2005-ös infláció meghaladta a kormány 4,9 százalékos előirányzatát, és 5,4-6,5 százalék között volt.

Az európai Fitch Ratings hitelminősítő augusztus közepén "BBB"-re emelte "BBB mínusz"-ról Bulgária hosszú lejáratú devizaadósságának besorolását. Az országplafont, vagyis a nem szuverén bolgár adósság-kibocsátóknak adható osztályzatok felső határát ugyanígy megemelték. A hosszú lejáratú levatartozások osztályzatát "BBB plusz"-ra emelte "BBB"-ről. A minősítés kilátása stabil. A három "B"-s kategória spekulatív elemekkel még tarkított, de már a befektetőknek óvatosan ajánlott minősítés.

A javítást a megalapozott költségvetési politikával, a csökkenő közadóssággal, a külföldi tőke nagy beáramlásával, a gyors és fenntartható gazdasági növekedéssel indokolták, továbbá a politika megbízható folytonosságával, amin a júniusi választások sem változtattak.

A Fitch akkor 2007. január elsejére várta a bolgár EU-csatlakozást, arra számítva, hogy a bolgár költségvetésben 2005-ben is a GDP 1 százaléka körüli többlet várható, és a közadósság a GDP 30 százalékának megfelelő összegre csökken a tavalyi 39 százalékról, alaposan túlteljesítve az euróövezeti követelményt.