Sikeresek az európai légitársaságok

Vágólapra másolva!
Újabb nagy európai légitársaság számolt be kedvező üzletmenetről: a vártnál nagyobb lett Európa harmadik legnagyobb légitársaságának, a British Airwaysnek (BA) üzemi eredménye a harmadik negyedévben. Itthon is jó a helyzet: a MALÉV utasforgalma 20 százalékkal bővült az év végén.
Vágólapra másolva!

A BA üzemi eredménye 29 százalékkal 175 millió fontra (310,5 millió dollárra) nőtt az egy évvel korábbi 136 millió fontról. Ez felülmúlta az elemzők 164 milliós várakozásait. A sikeres oka az volt, hogy az utasforgalom növekedése ellensúlyozni tudta az üzemanyag drágulásából származó költségnövekedést.

Tavaly folyamatosan nőtt az utasforgalom Európában: egy átlagos napon 2 millióan fordultak meg Európa légikikötőiben, összesen 700 millióan keltek útra Európai repülőterekről 2005-ben.

Világméretekben is rekordot döntött a légi utasforgalom: 5,5 százalékkal 4 milliárdra nőtt a madárinfluenza, a terrorizmus, az üzemanyag árának emelkedése ellenére - tette közzé csütörtökön a repülőterek nemzetközi szövetsége (ACI).

A BA nem az egyetlen azon európai légitársaságok sorában, amelyek jó eredményekről számoltak be a tavalyi évben. A forgalom növekedéséből szinte valamennyi légitársaság profitálhatott: rekord forgalomról számolt be egyebek mellett a Lufthansa, a SAS skandináv légitársaság, az Air Berlin, a svájci Swiss, a Germanwings, az osztrák AUA, az easyjet vagy az ír Ryanair.

A Malév 2005-ös teljes forgalma meghaladta a 3 millió utast, a menetrendszerinti járatain 2,7 millió fizető utast szállított, 9 százalékkal többet, mint 2004-ben.

A Malév forgalma a második félévétől bővült, a legnagyobb fejődés az utolsó negyedévben volt. Az esztendő utolsó hónapjaiban az utasforgalom bővülése meghaladta a 20 százalékot az előző év hasonló időszakához képest.

A Wizz Air szerint a BA árai diszkriminatívak/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20051114awizz.htmlFerihegy forgalma tavaly elérte a nyolcmilliót/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20060119ferihegy.htmlA BAA tízmilliónál több utast fogadott brit repterein/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20060111abaa.html