Eurómilliókat bukhatunk az M0-s késése miatt

Vágólapra másolva!
A SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület megtámadta a M0-s körgyűrű egyik részszakaszának építési engedélyét. Emiatt késhet az új szakasz átadása, aminek következtében uniós forrásoktól eshet el Magyarország.
Vágólapra másolva!

Magyarország eleshet 284 millió eurós Kohéziós Alap-támogatástól, amelyet az M0-s körgyűrű keleti szektorának, a 4-es út és az M3-as autópálya közötti 26,5 kilométeres szakaszának megépítésére kapott az uniótól, ha a bíróság helyt ad egy civil szervezet építést felfüggesztő kérelmének - közölte Tompos Attila, a Nemzeti Autópálya Zrt. EU koordinációs igazgatója kedden.

Az unió azzal a feltétellel nyújtott a beruházáshoz 85 százalékos vissza nem térítendő támogatást, ha az utat 2007. november 30-ig forgalomba helyezik. A támogatás pénzügyi zárását 2008 végéig el kell végezni. Ha ez nem teljesül, akkor vissza kell fizetni az EU-nak a támogatás összegét.

A SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület a Fővárosi Bíróságon támadta meg az M0-s körgyűrű 3-as út és M3-as autópálya közötti 8,9 kilométeres részszakaszának 2005 decemberében kiadott építési engedélyét. A bíróság várhatóan a héten megkapja a keresetet, és 8 napon belül kell döntenie arról, hogy felfüggeszti-e az építési engedély végrehajtását.

Tompos Attila szerint az M0-ellenes civilek sorozatos jogi támadásai nyomán fennáll a veszélye annak is, hogy a Nemzeti Autópálya Zrt. nem tudja idejében megszerezni a jogerős építési engedélyt. Ez esetben az érintett részszakasz kivitelezői, az Egút-Debmút konzorcium jelentős kártérítési igénnyel léphetnek fel a beruházóval szemben.

Amennyiben nem készül el határidőre az M0-s új szakasza, az azzal a következménnyel is járhat, hogy az ország nem lesz képes bekapcsolódni a Trieszt-Budapest-Lvov útvonalú EU V-ös fő közlekedési folyosójának megépítésébe - mondta az NA EU-koordinációs igazgatója.