Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Gyógyszerre 64 milliárddal többet költöttünk

Vágólapra másolva!
Az utolsó hónapban sikerült belehúzni a gyógyszerköltésbe. Csak decemberben 35 milliárd forint ment el támogatásra, így 2005-ben, az állam a tervezettnél 64 milliárd forinttal költött többet medicinákra.
Vágólapra másolva!

A kormány tavaly szinte minden törvényes eszközt bevetett a gyógyszerkiadások megfékezésére, a siker azonban elmaradt, hiszen a tervezett 284 milliárd forint helyett 348 milliárd ment el gyógyszertámogatásra. A különbözetből 20 milliárd forintot a gyártók állnak. Ettől függetlenül, a tavaly meghozott változtatások hosszú távon még mindig a költségek megfékezésével kecsegtetnek. Ilyen egyebek között a fix támogatású medicinák körének további bővítése.

Ugyanakkor az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) több ponton is jobban ellenőrizheti a receptfelírásokat. Idén ugyanis csak azok a magánorvosok írhatnak fel kiemelt támogatású patikaszereket, akik szerződésben állnak az OEP-pel. Ez azonban egyebek között azt jelenti, hogy hasonló dokumentációt kell vezetniük a vényfelírásokkal kapcsolatban, mint a többi szolgáltatónak, így pedig könnyebbé válik az ellenőrzés és a visszásságok kiszűrése.

A gyógyító-megelőző kasszának 99,7 százalékát használták fel, ez 694 milliárd forintot jelent. A teljes tb-kassza kiadása 3495 milliárd forint volt, a bevétel pedig 3025 milliárd forint - ez csupán 9 milliárddal marad el a tervezettől. Így a deficit végül is 467 milliárd volt, míg a költségvetés eredetileg 341 milliárd forinttal számolt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről