A Mol kivételével esést várnak a BÉT-en

Vágólapra másolva!
A negatív nemzetközi befektetői hangulat miatt elemzők csökkenésre számítanak a tőzsdei árfolyamokban, és ez a tendencia folytatódhat a jövő héten is. A nap főszereplője a Mol lehet; a gázüzletág eladása után az olajpapírok drágulását valószínűsítik.
Vágólapra másolva!

A kedvezőtlen nemzetközi hangulat miatt enyhe gyengülést, de a Mol híre miatt az olajpapír emelkedését várják a kereskedők a Budapesti Értéktőzsdén pénteken. Az Európai Bizottság engedélyének megadását követően a Mol Rt. és az E.ON-Ruhrgas International 2006. január 12-én megállapodott a gáztranzakció zárásáról - közölte a Mol pénteken.

A Kereskedelem és a Tárolás 100 százalékos tulajdonjogának vételára a 2006. március 31-i várható mérleg alapján és a Mol lehetséges összes jövőbeni, ezen tranzakcióval kapcsolatos pénzügyi kötelezettségeinek maximális összegével módosítva 300 millió euró.

Deák Balázs, a CIB Bank elemzője szerint, a hír hatására a nap főszereplője a Mol lesz, mivel a megállapodással egy bizonytalan tényező kerül ki a vállalatból. Hozzátette: a jó áron született megállapodás részletei megfelelnek a várakozásoknak. Az olajpapír árfolyamának emelkedése azonban várhatóan csak rövidebb távú lesz - tette hozzá.

Deák Balázs szerint a többi részvény esetében alacsony forgalom mellett gyengülnek majd az árak a nemzetközi hangulatnak megfelelően, és ez a tendencia folytatódhat a jövő héten is. A befektetők már a negyedik negyedéves gyorsjelentéseket várják és Magyarországon a választási kockázatoknak megfelelően állítják össze portfóliójukat - jegyezte meg az elemző.

Szintén a Mol erősödését várja Bónis Miklós, az Inter-Európa Bank elemzője. Szerinte a részvényre a vállalati hír mellett az olaj világpiaci árának emelkedése is jó hatással lesz. A Mol azonban a szakértő szerint a trenddel ellentétben fog emelkedni, mivel a többi papír esetében a kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat miatt csökkenésre lehet számítani.

Csütörtökön egyébként a BUX 35,85 pontos csökkenéssel, 22 393,45 ponton zárt, ami a szerdai záró értékhez képest 0,16 százalékos gyengülés. A részvénypiac forgalma 16,7 milliárd forint volt, a vezető részvények a stagnáló Magyar Telekom kivételével estek az előző napi záráshoz viszonyítva.