Ismét a zloty húzza felfelé a forintot

Vágólapra másolva!
A forint a pénteki szinten nyitott reggel a bankközi devizapiacon, de a gyorsan erősödött arra a  hírre, hogy megvan a lemondott lengyel pénzügyminiszter utóda. Az eurót reggel a pénteki 250,40/50 forinton jegyzeték, fél tízkor pedig már csak 249,65/70 forinton állt a kurzus.
Vágólapra másolva!

A forint 28 bázisponttal 11,58 százalékra erősödött a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.

Kismértékben erősödött a dollár, reggel 206,30/40 forinton jegyezték szemben a pénteki 205,85/206,05 forinttal. A kereskedők szerint a piacot egyértelműen az a péntek délutáni hír mozgatja, hogy a lemondott Teresa Lubinska lengyel pénzügyminiszter helyére rövidesen Zyta Gilowskát, a liberális Polgári Platform volt vezetőjét nevezik ki. A feltörekvő piacon aktív befektetők ezt a hírt kedvezően fogadták, s amíg tart a zloty lendülete, addig a forint erősödésére is lehet számítani - mondják a piacon. Az euró akár 248 forint közelébe is gyengülhet.

Belső piaci hírek egyelőre nem befolyásolják az árfolyamok alakulását. Nem okozott meglepetést a novemberi magyar külkereskedelmi mérleg reggel közzétett előzetes adata, a Monetáris Tanács idei első ülésén pedig a kamatok kérdését napirend szerint nem tárgyalják. A testület január 23-án tekinti át az idén először a kamatok kérdését. Az Európai Központi Bank kamatdöntő ülésére ezen a héten csütörtökön kerül sor, a várakozások szerint nem változik az euró övezet decemberben 2,25 százalékra emelt alapkamata.

Az állampapírok másodpiacán a forint erősödésével párhuzamosan megjelentek a vásárlók, a hozamszintek mintegy 5 bázisponttal csökkentek. A likviditási diszkont-kincstárjegy mai aukciójára 30 milliárd forintnyit ajánlott el az Államadósság Kezelő Központ, pénteken a három hónapos lejáraton 5,91 százalékos benchmark alakult ki.