Nagy az érdeklődés az ingatlanalapok iránt

Vágólapra másolva!
Tavaly december végére 1 878 milliárd forintra növekedett a befektetési alapokban kezelt tőke, a havi növekedés azonban mindössze 0,2 százalék volt. A hónapot a tőke kötvényalapokból ingatlanalapokba történő átcsoportosítása jellemezte.
Vágólapra másolva!

Az előző év utolsó hónapjában 5 új alap indult, s velük 170-re emelkedett a Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetségének tagjai által kezelt alapok száma.

2005 utolsó negyedévét - s ez volt jellemző az utolsó hónapra is - a kötvényalapokból való tőkekivonás és az ingatlanalapok növekedése jellemezte. A 28 nyilvános, nyílt végű kötvényalapból decemberben 43 milliárd, 2005 negyedik negyedévében pedig összesen 132 milliárd forint tőkét vontak ki.

Decemberben tovább csökkent - 0,4 százalékkal - a 27 pénzpiaci alapban elhelyezett tőke: 2005. december végén 590 milliárd forintot helyeztek el ezekben az alapokban.

Az ingatlanalapok továbbra is gyors növekedést mutatnak: 2005 negyedik negyedévében havonta 10 százalékos növekedést produkáltak. A 20 ingatlanalap vagyona így a múlt év végére elérte a 361 milliárd forintot.

A részvényalapok száma eggyel, vagyonuk 5,1 százalékkal - 6 milliárd forinttal - nőtt decemberben, s a részvényalapokban elhelyezett vagyon az év végén meghaladta a 163 milliárd forintot. A részvényalapok közül a "tisztán" részvényalapok kissé visszaestek, míg az alapok összesítetett vagyonának 93 százalékát kitevő részvénytúlsúlyos alapok az átlagosnál gyorsabban, 5,5 százalékkal növekedtek. A leggyorsabban - 10 százalékkal - az amerikai részvényalapok növekedtek, amelyek az előző havi magas hozamoknak köszönhetően vonzották a befektetőket.

Decemberben tovább csökkent - 0,4 százalékkal - a 27 pénzpiaci alapban elhelyezett tőke: 2005. december végén 590 milliárd forintot helyeztek el ezekben az alapokban.