Fellendültek a nyersolajárak

2005.07.27. 18:13

Fellendültek a nyersolajárak, mert a vártnál nagyobb mértékben csökkent az USA benzintartalékai. Az amerikai könnyűolaj ára a New York-i tőzsdén 59,50 dollárra emelkedett, a kormányadatok közzététele után.

Az amerikai kormányzat szerdán közölte, hogy az ország benzintartalékai a vártnál háromszorta nagyobb mértékben 2,1 millió hordóval csökkentek a múlt héten, és 2,3 millió hordóval apadtak a nyersolajtartalékok is. A piac az amerikai belföldi ellátás jövőbeni biztonságát a kereslet szempontjából ezen adatok alapján némi borúlátással ítélte meg és a vásárlások miatt a szabadpiac árak emelkedni kezdtek.

A New York-i árupiacon az amerikai kormányadatok közzététele után nem sokkal az amerikai könnyűolaj ára - szeptemberi határidőre - 30 centtel 59,50 dollárra drágult hordónként, Londonban pedig a szeptemberi szállítású Brent olajféleség hasonló arányban, hordónként 29 centes emelkedéssel 58,32 dollárt ért el. A piac egyébként a csökkenés várakozásában volt az adatok kiadása előtt is, az amerikai könnyűolaj már ekkor 15 centes drágulásban állt, a Brent ára 10 centtel volt keddi záró ára felett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK