EU-bürokraták miatt nem viszik a búzát

2005.07.27. 17:22

"Tudomásul kell venni, hogy a brüsszeli adminisztráció lassú, de az ügy megoldásában különösebb problémát nem látok" - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerdán az MVH elnökének információját kommentálva.

Gráf József ismertetése szerint az ibériai országokba összesen 700 ezer tonna magyarországi gabonát lehet kiszállítani úgy, hogy az EU a szállítási költségekhez az általában szokásos tonnánként 25 eurós támogatás helyett 60 eurót ad.

Gráf József jelezte: a Spanyolországba szállítandó gabonára 72-82 euró közötti ajánlatok érkeztek, ezt az illetékes uniós hivatal túl olcsónak találta. Ehhez ugyanis több támogatást kellene folyósítani az EU-nak, és ezért szeretnék, ha a magyar kereskedők magasabb áron tennének ajánlatot - fűzte hozzá a miniszter, utalva arra, hogy az EU a 101 eurós intervenciós árat veszi alapul a támogatás kifizetésénél.

Az MVH hamarosan újabb pályázatot ír ki, mondta Vajda László, az agrártárca főcsoportfőnöke. Kifejtette: a Portugáliába szállítható 200 ezer tonna búzára a napokban írták ki a tendert Lisszabonban portugál importőrök számára. A Spanyolországba kiszállítható 500 ezer tonna különféle gabonára Magyarországon hirdet pályázatot az MVH - tette hozzá a főcsoportfőnök.

Vajda László kitért arra is, hogy a szállítások megkezdéséig tisztázni kell, hogy a szállítmányokat melyik spanyol kikötő fogadja. A spanyolok által eddig megjelölt három kikötő között nem szerepel Valencia, amely pedig a magyar exportőrök számára kedvező lenne. Vajda László szerint lassítja a kiszállítások megindulását az is, hogy a szállítmányokat romániai vagy horvát kikötőkből lehet megindítani. Így azonban ideiglenesen EU-n kívül kerül a gabona, ami ugyancsak időigényes adminisztrációs feladat. A folyamatos szállítások augusztusban már mindenképpen beindulnak - jelentette ki a főcsoportfőnök.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK