Ingatlanbefektetések fedezhetik a nyugdíjakat

2005.07.22. 12:58

A nyugdíjalapoknak ingatlanba kellene fektetniük egy nemzetközi tanácsadó cég szerint. A negatív demográfiai változások miatt a jövőben egyre nehezebb lesz a nyugellátások fedezése.

A nyugdíjalapoknak a kereskedelmi ingatlanok piacán lenne érdemes befektetniük - állapította meg a CB Richard Ellis (CBRE) ingatlan-tanácsadással foglalkozó nemzetközi vállalat pénteken közzétett tanulmányában. A tanácsadó cég szerint az ingatlanpiacon tapasztalható magas árak jó hatással lesznek a nyugdíjalapokra.

Hamarosan az európai gazdaság legnagyobb problémái közé tartozik majd a nyugdíjak kifizetése a csökkenő születésszám és a várható élettartam növekedése miatt, és ez jelentős finanszírozási kihívás elé állítja az országokat.

A cég adatai szerint az európai országoknak mintegy 150-300 milliárd euró befektetésre lenne szükségük a jövő nyugdíjainak fedezésére. A nyugdíjra fordított kiadások a GDP arányában a legtöbb EU-tagországban megduplázódnak 2040-re.

A cég szerint a nyugdíjalapoknak az eszközök 10-15 százalékát lenne érdemes ingatlanban tartaniuk a mostani 6,5 százalék helyett. A felmérés alapján évi 24 milliárd eurót kellene a nyugdíjalapoknak az ingatlanpiac területére átcsoportosítaniuk, főleg a szórakoztató célú ingatlanok és az idősek számára épített otthonokba.