Nem kap büntetést az EU-tól Magyarország

2005.07.13. 12:39

Az Európai Bizottság nem tervez szankciókat hazánk ellen. A testület jelezte, hogy kiemelt figyelemmel fogja kísérni a magyar költségvetés helyzetét. Veres János pénzügyminiszter szerint az EB rendben találta a magyar gazdaságot.

Az Európai Bizottság szerint jelenleg nincs szükség további lépésekre az EU államháztartási fegyelmi eljárásában Magyarország ügyében, de figyelmeztetett, hogy továbbra is ajánlatos az éberség.

Az Európai Unió végrehajtó testülete elégedett a magyar kormány javasolta költségvetési intézkedésekkel. Terv szerint az idei hiányt a GDP 3,6 százalékára kell csökkenteni. A testület figyelmeztetett, hogy a cél eléréséhez még további szűkítésre lehet szükség.

Az Európai Bizottság szerint az egyszeri intézkedések lejárta és a bejelentett adócsökkentések miatt jövőre a bevételek csökkenni fognak, a beruházási kiadások pedig várhatóan emelkednek. Ezért a jövő évi, a GDP 2,9 százalékát kitevő hiánycél elérése érdekében a brüsszeli testület szerint fontos kiigazításokra és határozott fellépésre lesz szükség, kezdve mindezt egy "óvatos" költségvetés elfogadásával. Francoise Le Bail, a testület szóvivője szerint a bizottság megfelelő lépéseknek tartja a magyarok által hozott intézkedéseket, de a törékeny helyzet miatt szükségesnek véli az elhatározott intézkedések hatékony végrehajtását.

A bizottság szerint az idei deficitcél eléréséhez még további intézkedésekre lehet szükség, és meghatározó kiigazítások kellenek a jövő évi 2,9 százalékos cél tartásához is.

Veres olvasatában az EB szerint rendben van a gazdaság

 

Veres jános pénzügyminsizter szerint az Európai Bizottság (EB) úgy ítéli meg, hogy Magyarországon 2005-ben a költségvetési folyamatok és más makrogazdasági mutatók is rendben vannak.

 

A pénzügyminiszter közölte: az EB szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében elismeréssel szól a kormánynak az államháztartással kapcsolatos intézkedéssorozatáról, amelynek egy részét az idén már végrehajtotta, illetve amelyeket az év hátralevő felére tervezett.

 

Batiz András kormányszóvivő megjegyezte: a kormány értékelése szerint a bizottság jelentése visszaigazolja, hogy a Gyurcsány-kormány minden eddigi költségvetési ígéretét teljesítette. "Ez így lesz a továbbiakban is" - tette hozzá a kormányszóvivő.

 

Veres János megjegyezte, hogy a költségvetési egyensúly kérdése immár "külső szemlélő" által is "rendben lévőnek ítéltetik". "Az EB egyetért a magyar kormánnyal abban, hogy az év hátralévő felében teljesíthető az 1.022 milliárd forintos államháztartási hiánycél" - válaszolt újságírói kérdésre a pénzügyminiszter.

 

A bizottsági jelentés kapcsán kifejtette: az EB szerint alapvetően rendben van a magyarországi gazdaság előrejelzett növekedése, amely az EU ez évi korrigált várható GDP-növekményét több mint 2 százalékponttal haladja meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK