Az eső megállította az aratást

2005.07.13. 15:54

Az elmúlt két nap esős időjárása országszerte megállította az aratást. Az árpa nagy részét már betakarították, de a búza még aratásra vár.

A hétvége és az elmúlt két nap esős időjárása országszerte megállította az aratást - jelentette ki Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára. Az államtitkár elmondta: a 40-120 milliméternyi csapadék lehetetlenné tette, hogy a gépek a földekre menjenek.

Benedek Fülöp úgy vélte, hogy a csapadékos időjárás miatt a búzánál megnőhet a takarmányminőségű gabona aránya az étkezési minőségűhöz viszonyítva. Az államtitkár ugyanakkor minőségromlással csak a kényszerérett gabonáknál számol. Az országban több helyen is az esős időjárás viharral és jégesővel is párosult - Szolnok megyében mintegy háromezer hektáron pusztított a vihar és a jégeső.

Jelenleg az árpa mintegy kétharmadát már levágták az országban, ami azt jelenti, hogy több mint százezer hektáron végeztek ezzel a munkával. Az előzetesen becsült termésátlagnál valamivel kisebb, 4,1-4,2 tonna lesz a hektáronként átlag. A búzánál ugyancsak várható némi terméscsökkenés. A legfőbb kenyérgabonát eddig csak a learatandó terület 1-2 százalékán takarították be.

KAPCSOLÓDÓ CIKK