Földgázra térnek át az erőművek

2005.07.13. 15:32

Az erőművek egyre több helyen áttérnek a környezetbarátabb földgázra. A szén-dioxid-kvóták ára rekordot döntött a múlt hónapban.

Az emissziós szabályozások elérték céljukat, mert az erőművek fokozatosan áttérnek a környezetet kevésbé terhelő földgáztüzelésre. A szénre települt erőművek kétszer annyi szén-dioxidot bocsátanak ki, mint a gázerőművek, és ez érzékenyen érintette őket a szén-dioxid-kvóták bevezetésekor. Így a széntüzelésű erőműveknek jelentősen emelkednek a termelési költségeik, mivel extra kibocsátási kvótát kell vásárolniuk.

A kvótakereskedelembe bevont szén-dioxid ára rekordmagasságba, tonnánként 29 euróra emelkedett a múlt hónapban, ez több mint négyszerese annak, amekkora az emissziókereskedelem megindulásakor, januárban volt.

A szén-dioxid árának emelkedését az váltotta ki, hogy a szénerőművek bővítették termelésüket az utóbbi időben, mert a földgázhoz képest gazdaságosabban tudtak üzemelni még úgy is, hogy drágán vettek extra emissziós kvótákat. A Nemzetközi Energiaügynökség azonban felhívja a figyelmet arra, hogy jelenleg a szénre terepült erőműveknek már sokkal nagyobbak a költségeik, mint akkor, amikor a szén-dioxid ára még csak 23 euró volt tonnánként.