Jön a hetvendolláros olaj

Vágólapra másolva!
Csütörtökre virradóra az elektronikus kereskedésben a piaci olajár elérte a hordónkénti 68 dolláros rekordárat. Ennek fő oka az újabb hurrikánveszély, valamint az amerikai benzinkészletek csökkenése.
Vágólapra másolva!

Újabb csúcsot döntött szerdán a kőolaj ára Londonban és New Yorkban, mert a vártnál jóval erőteljesebben megcsappantak a benzinkészletek. Erősödött az ellátás biztonságával kapcsolatos aggodalom, és a befektetők tartanak a Florida felé tartó Katrina hurrikán pusztításától is.

Elérte a 68 dolláros rekordárfolyamot a West Texas Intermediate (WTI) a New York-i árutőzsdén. A WTI ára ezt követően csütörtökön reggel némileg visszaesett, de csak 67,53 dollárig, azaz 18 centes drágulásban maradt a szerdai záróárhoz képest. Az északi-tengeri Brent olajjal a kereskedés ekkor 66,56 dolláron folyt, 57 centtel a szerdai záró ár felett.

Az amerikai energiaügyi hivatal adatai szerint a nyersolaj készletek jóval a várt fölött, 1,8 millió hordóval nőttek az augusztus tizenkilencedikével végződött héten. Ugyanakkor a benzinkészletek 3,3 millió hordóval megcsappantak.

A kereskedők főleg a Katrina nevű hurrikán elszabadulásától félnek, mert ekkor megismétlődhetne a tavalyi, az Iván által véghezvitt pusztítás. Ha a forgószél komoly károkat okoz a karib-tengeri térségben, minden bizonnyal eléri a hetven dollárt a hordónkénti ár.

Egyes olajpiaci elemzők szerint kielégítő az idei olajkínálat, szerintük az olajárak csak a kínálat váratlan csökkenésétől való félelem és a piac rendkívüli érzékenysége miatt ennyire magasak.

A Napi Gazdaság értesülései szerint egyes elemzők elképzelhetőnek tartják a nyolcvan-kilencven dolláros hordónkénti árat is, mert az olajkínálat negyven százalékát adó OPEC már nem bővíti tovább kibocsátását.

Szűcs Örkény, a Hamilton Nemzetközi Tőzsdeügynökség szerint ha eléri a hetven dollárt az olaj, akkor a hazai benzinár háromszáz forintra emelkedik. Ez már lélektani határként működhet, és az autósok elkezdhetik csökkenteni benzinfogyasztásukat.

Habár az olajárak nominálisan rekordmagasságot értek el, de reálértékben még mindig alatta maradnak a hetvenes évek végi és nyolcvanas évi áraknak.

[origo]/MTI