Magyar-cseh tárgyalások a regionalizmusról

Vágólapra másolva!
A területfejlesztés, a lakáspolitika és a turizmus területén történő együttműködés lehetőségeiről tárgyalt Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter és Ratko Martinek regionális fejlesztésért felelős cseh miniszter szerdán Budapesten.
Vágólapra másolva!

A budapesti megbeszélésen az illetékes magyar és cseh miniszter lakáspolitikai, turisztikai és egyéb fejlesztési kérdésekről cserélt eszmét. A felek egyetértettek abban, hogy a visegrádi országok a szeptemberi budapesti értekezleten fogalmazzák meg javaslatukat a panelfelújítás uniós támogatására vonatkozóan. A javaslat célja, hogy a panellakások felújítása kerüljön be az Európai Unió támogatáspolitikájába. Továbbá az, hogy ennek mértéke érje el azt a szintet, amely lehetővé teszi ezekben az országokban a panellakások felújításokat.

Kolber István miniszter elmondta, hogy áttekintették a két ország regionális politikáját, intézményrendszerét, a második nemzeti fejlesztési tervekre vonatkozó elképzeléseket. Hangsúlyozta, hogy számtalan lehetőség van a két ország közötti turisztikai együttműködésben. Mindkét ország célja, hogy a források hatékony felhasználása érdekében folytatódjon a decentralizáció az elkövetkező években.

Ratko Martinek kiemelte: a tengeren túli turisták számára a Cseh Köztársaság, a Magyar Köztársaság, Ausztria, Szlovákia akár célállomás is lehetne. Utalt arra, meghívta Kolber Istvánt a japán és amerikai turisztikai szervezetek prágai konferenciájára, ahol jó alkalom lenne arra, hogy a két ország közösen prezentálja a tengerentúli turistáknak ezt a lehetőséget. Ratko Martinek közölte továbbá, hogy Kolber István elfogadta a Prágába szóló meghívást, ahol lehetőség lesz a bilaterális tárgyalások folytatására.