Alig nőtt a bankkártya-visszaélések értéke

Vágólapra másolva!
Összességében alig nőttek tavaly a Magyarországon vagy magyar bankkártyákkal elkövetett visszaélések okozta károk. A csalások legnagyobb részét hamisított plasztikkártyával követték el - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
Vágólapra másolva!

Tavaly 204 millió forint összegű bankkártya-visszaélést észleltek a kártyakibocsátó bankok Magyarországon. Ez az összeg mindössze 1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, a kártyaforgalomhoz viszonyított aránya pedig 0,005 százalékról 0,004 százalékra csökkent. Az okozott kár 38 százalékát, azaz 77,5 millió forintnyi kárt hamisított bankkártyával követték el.

Magyarországon használt külföldi és hazai kibocsátású kártyával összesen 104,4 millió forint kárt okoztak a csalók. Ez az összforgalom 0,002 százaléka, és mindössze fele az egy évvel korábbinak. A felmerült károk 44 százalékát, azaz 45,9 millió forintot hamisított kártyával okozták az elkövetők.

Tavaly a magyarországi kibocsátású bankkártyák közül a legtöbb, azaz 2.852 darab visszaélés MasterCard márkajelű kártyával történt, Visa logóssal 2.541 darab, Amex márkajelűvel 10 és saját logós plasztiklappal pedig 34 esetben követtek el visszaélést.

Három év alatt alig nőtt a visszaélések értéke

A hazai kibocsátású kártyákkal elkövetett csalásokból származó összeg lényegében nem változott az elmúlt három évben. Tavaly egy kártyára 31 forintnyi jogosulatlan használat jutott. 2004-ben a kártyákat 5,167 esetben használták jogosulatlanul, és minden ilyen tranzakcióval átlagosan 39,484 forint kárt okoztak. Százezer bankkártya-műveletből mindössze három volt jogosulatlan.

A csalás mértéke elenyésző a tavalyi 4,769 milliárd forint értékű bankkártya-forgalomhoz képest. Az, hogy a visszaélések értéke nem emelkedik, két dologgal magyarázható. Egyrészt a bankok folyamatosan fejlesztik a monitoring-rendszereket, melyekkel könnyebben ki tudják szűrni a gyanús tranzakciókat, másrészt az ügyfelek egyre gyakrabban kérnek a tranzakciókról sms-üzenetet.

Viszont egyre több az olyan eset, hogy a bankkártyával együtt a PIN-kódot is ellopják a tulajdonostól és lopott kártyával ATM-ekből vesznek fel készpénzt. Tavaly ez volt a második legjelentősebb tétel, összesen 68,5 millió forint összegű kárt okozott.

A veszteségek a bankokat és az ügyfeleket terhelik

A magyarországi kibocsátású bankkártyákkal okozott visszaélések miatt a bankok 2004-ben 197,5 millió forintot voltak kénytelenek veszteségként leírni. Ez 4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A teljes összeg 46 százalékát a kibocsátó bankokra, 37 százalékát a kártyabirtokosokra és 17 százalékát pedig a bankkártyát elfogadó bankokra terhelték.

A bankkártyákat elfogadó bankok tavaly leírt, 106 millió forintos veszteségéből mindössze 2 százalékot viseltek az elfogadó bankok, 8 százalékát a szerződött kereskedők, 90 százalékot pedig a bankkártyákat kibocsátó hitelintézetek.

A chip használata segíthet

A bankkártya-csalások visszaszorítására alkalmas chip használata tavaly még nem éreztette hatását, mert a magyar kibocsátású kártyáknak mindössze 5 százaléka, azaz kevesebb mint 335 ezer darab volt ellátva chippel. Annál az egy hitelintézetnél, amely tavaly megkezdte a chipre való átállást, csökkent a hamisított kártyás csalások értéke.

A magyarországi kereskedőknél elhelyezett kártyaelfogadók 18 százaléka, azaz 5.024 volt képes chip leolvasására. A bankfiókokban lévő POS terminálok 2 százalékában, azaz 188 darabban van chip leolvasó.

Régi kártyák estek áldozatul/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20050623regi.htmlCserélik a feltört Raiffeisen bankkártyákat/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20050622cserelik.html150 citibankos kártyát törtek fel/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20050621150citibankos.html