Húsz százalékkal nőtt az építőipari termelés

Vágólapra másolva!
Áprilisban 20,2 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest. A legnagyobb alágazat, a szerkezetkész épület és egyéb építmény ugyanebben az időszakban 36,4 százalékot emelkedett - áll a Központi Statisztikai Hivatal közleményében.
Vágólapra másolva!

Az építőipari termelés volumene 2005. áprilisában kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt 20,2 százalékkal nőtt 2004. áprilisához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal hétfőn.

Az év első négy hónapjában a termelés 14,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az áprilisi eredmény szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 6,3 százalékkal növekedett az előző hónaphoz viszonyítva.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épület és egyéb építmény építése áprilisban 36,4 százalékkal, január óta 22,6 százalékkal emelkedett. A növekedés továbbra is elsősorban út- és autópálya-építési munkáknak köszönhető. Szintén ezekre a beruházásokra vezethető vissza az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának 57 százalékos emelkedése.

Az áprilisban kötött szerződések volumene azonban 29,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi, kiugróan magas értéktől. A jelentős csökkenés oka a 2004. áprilisban autópálya-építésekre aláírt szerződések miatti magas bázis volt.

2004. áprilisához képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 5,2 százalékkal, az előző havihoz képes 0,9 százalékkal emelkedtek.