Csökkent az eurózóna GDP előrejelzése

Vágólapra másolva!
Csökkentette GDP előrejelzést az eurozónára az Eurostat, az EU statisztikai hivatala. A hivatal szerint 1,3 százalék lesz a bruttó hazai termék a tizenkét országban. Ugyanakkor az Európai Bizottság is csökkentette növekedési prognózisát az év második negyedévére. Az Eurostat szerint az első negyedév GDP növekedése 0,5 százalékos volt.
Vágólapra másolva!

Csökkentette az eurózóna GDP előrejelzését az Eurostat. A hivatal szeirnt a 12 ország gazdaságában az év első negyedében a várakozások alatt maradt a bruttó hazai termék (GDP) növekedése. Az unió statisztikai hovatala 1,3 százalékra csökkentette éves GDP prognózisát. Az Euróstat korábban az első negyedév növekedési ütemét évi 1,4 százalékban adta meg. Az első negyedévre vonatkozó 0,5 százalékos ütemet az Euróstat nem módosította.

Egyidejűleg az Európai Bizottság is módosította - már a második alkalommal - az év második negyedévére vonatkozó növekedési prognózisát, azt 0,1 százalékponttal lejjebb vitte és 0,1-0,5 százalékban adta meg. A harmadik negyedévre vonatkozó növekedési előrejelzését nem módosította a bizottság.

Az első negyedévben az Egyesült Államokban 0,9 százalékos volt a negyedévi, illetve 3,7 százalékos az éves szintű növekedés, Japánban 1,3 százalékos a negyedéves, illetve 0,8 százalékos az éves növekedés.

Az Eurostat szerdán megerősítette, hogy a 25 tagú Európai Unióban az első negyedévi GDP növekedés 0,5 százalékos volt, az EU egészére az éves növekedési prognózist viszont 1,6 százalékra vitte le a korábbi előrejelzésben szereplő 1,7 százalékról. Az Eurostat módosította a múlt év negyedik negyedévének gazdasági növekedéséről közölt 1,6 százalékos adatot, azt 1,5 százalékra változtatta.