Sok olajat ígér az OPEC

Vágólapra másolva!
Az OPEC soros elnöke, Ahmed al Fahd al-Szabah sejk, kuvaiti olajminiszter hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a szervezet tíz kvótakötelezett tagjának termelése jelenleg 29,7 millió hordó naponta; napi 2 millió hordóval több, mint a márciusi OPEC-értekezlet idején.
Vágólapra másolva!

A miniszter szerint az olaj hordónkénti ára 45-55 dollár között fog ingadozni a közeljövőben, de az OPEC-tagok tudomásul veszik az alacsonyabb árat.

Előzőleg az OPEC főtitkára is majdnem 30 millió hordóra becsülte a termelést, és hozzátette, hogy az rövidesen eléri a napi 30 millió hordót. Azt mondta, hogy a többtermelést a második félévben várt keresletnövekedés fedezésére, a fogyasztói tartalékképzés elősegítésére szánják.

Szakmai becslések szerint az OPEC átlagos termelése napi 30,4 millió hordó volt áprilisban, napi 700 ezer hordóval több a márciusi átlagnál, ami 25 éves csúcsot jelent.

Hétfőn, közép-európai idő szerint háromnegyed tízkor a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, júniusi határidőre hordónként 49,22 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó ACCESS-jegyzésében, 50 centtel olcsóbb a pénteki New York-i zárónál. A londoni Nemzetközi Olajtőzsde (IPE) hétfőn zárva tart.