Reformtervekkel állhat elő Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Néhány héten belül Gyurcsány Ferenc kormányfő a nyilvánosság elé tárhatja az államháztartási rendszer alapos átvizsgálására vonatkozó javaslatait - írta a Világgazdaság. A kormányfő szerint az egészségügyi rendszer, a lakáspolitika, az oktatás, a nyugdíjrendszer, az államigazgatás szorul átalakításra.
Vágólapra másolva!

Az adórendszer reformja nem valósulhat meg az egészségügyi rendszer, a lakáspolitika, az oktatás, a nyugdíjrendszer, az államigazgatás átalakítása nélkül, mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő. A szocialista párt 1995-97 között - olykor - fájdalmas reformokat vitt keresztül, egy világos program esetén a párt most is kész lenne támogatni őt, idézte Gyurcsány Ferencet a a Bloomberg hírügynökség. A kormányfő elmondta: nem kíván választási büdzsét összeállítani, elődjei rosszul gondolták, hogy a szavazatokat meg lehet venni választási költségvetéssel. A miniszterelnök szerint a 2010-es euró bevezetési céldátum tartható.

A miniszterelnök elégedetlen az adóreform-bizottság által kidolgozott javaslatokkal, szerinte bátrabb intézkedésekre lenne szükség az adórendszerben is. Szélesebb adóalappal, többen, kevesebbet és egyszerűbben adózzanak - mondta Gyurcsány Ferenc. A Világgazdaság információi szerint a bátrabb javaslatok között szerepel például az általános forgalmi adó jelenlegi 25 és 15 százalékos kulcsának egységesítése októbertől, valamint a helyi adórendszerben az iparűzési adó esetleges átalakítása.

A kormányfő a személyi jövedelemadó rendszerében is a gyökeres átalakítás híve, szerinte jogos a társadalmi elvárás, a tehetősebbek, a magasabb jövedelműek nagyobb részt vállaljanak a társadalom közkiadásaiból. Miután a kormány elvetette az adóreform-bizottság javaslatait, jelenleg a pénzügyi és a gazdasági tárca szakértői dolgoznak azon, hogy milyen intézkedéseket lehetne hozni, hogy a konvergenciaprogramban felvázolt pályát ne veszélyeztessék.