Soros: Az olajexportőrök gyengítik a dollárt

Vágólapra másolva!
A dollár gyengeségének hátterében az áll, hogy a közel-keleti olajexportőrök és Oroszország olajbevételeik egy részét dollárról euróra állították át - mondta Soros György magyar származású milliárdos a szaúd-arábiai Dzsiddában tartott gazdasági fórumon. Soros nem számít a dollár további gyengülésére.
Vágólapra másolva!

A dollár esése elősegíti az amerikai folyómérleg és a kereskedelmi mérleg hiányának csökkenését, azonban az árfolyam egy bizonyos - közelebbről nem meghatározott - szint alá süllyedése súlyosan károsítja a piacokat - mondta Soros a gazdasági fórumon.

A dollár gyakorlatilag három éve tartó gyengülése ellenére az amerikai folyómérleg hiánya meghaladja a hazai össztermék 5 százalékát. Ugyanakkor a dollár euróhoz viszonyított árfolyama az utóbbi időben 3,6 százalékot, a jenhez viszonyított árfolyam 3 százalékot erősödött.

Az olajexportáló országok központi bankjai a dollárról főként euróra álltak át, és Oroszországnak is fontos szerepe van ebben - jelentette ki Soros a tanácskozáson, rámutatva, hogy véleménye szerint a dollár jelenlegi gyengeségében ez az alapvető tényező. Úgy véli, hogy minél magasabb az olaj ára, annál több dollárt cserélnek fel az olajüzletben euróra, vagyis az olaj ereje kényszeríti ki a dollár gyengülését. Mint mondja, ez természetesen csak az egyik tényező, de van összefüggés.

Soros György úgy látja, hogy az amerikai folyómérleghiány finanszírozható a dollár jelenlegi árfolyamán is, hiszen vannak olyan dollártulajdonosok - elsősorban az ázsiai országok -, amelyek boldogan halmoznak fel dollárban, hogy exporttöbbletet érjenek el.