Kamatemelés Amerikában

Vágólapra másolva!
Szerdán az amerikai szövetségi jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 2,50 százalékra növelte az irányadó kamatát. A Fed ezzel sorozatban már a hatodik egymást követő alkalommal emelte a kamatot, folytatva a június közepe óta tartó fokozatos kamatemelés politikáját.
Vágólapra másolva!

A kamatdöntő Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) egyhangúlag hozta meg döntését. A Fed közlése szerint kiegyensúlyozott kockázatot lát a gazdaság lassulása és az árak emelkedése között.

Ötéves csúcson az amerikai növekedés/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20050128oteves.htmlVállalkozóbbak az európaiaknál az amerikaiak/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20050118vallalkozobbak.htmlSnow marad az amerikai pénzügyminiszter/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20041209snow.htmlMinden ötödik európai kész bojkottálni az amerikai termékeket/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20041124minden.html

A 25 százalékpont emelés a szakértők szerint azt jelzi, hogy a Fed elégedett az amerikai gazdaság növekedési ütemével. A Fed közleménye szerint mérsékelt az infláció az energiaárak emelkedése ellenére, miközben fokozatosan javul a helyzet a munkaerőpiacon.

A múlt év utolsó negyedében az amerikai gazdaságnövekedés 3,1 százalékra mérséklődött a harmadik negyedév 4,0 százalékos bővüléséről az előzetes adatok szerint, de a szakértők szerint a végleges adat ennél kedvezőbb lesz. Elemzők arra számítanak, hogy idén a gazdaság növekedésének az üteme lassul a tavalyhoz képest, de így is felülmúlja a 3 százalékot.

A Fed kamatdöntésére nem változtak a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói, a Nasdaq és a DJIA egyaránt mérsékelten a szerdai záróérték felett mozgott. Ugyanakkor New Yorkban gyengült a dollár: az euró a kamatdöntés bejelentése előtt 1,3026 dolláron állt, mintegy 20 perccel később 1,3038 dollárra drágult. A dollár 103,85 jenre süllyedt a kamatdöntés előtti 103,92 jenről.