Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Romlott a pénzügyi vállalkozások portfoliója

Vágólapra másolva!
Gyors ütemben romlik a pénzkölcsön-portfolió minősége: míg 2004 végén a lejárt követelések értéke a teljes pénzkölcsön állománynak még csak 3,7 százalékát tette ki, addig idén szeptember végén már 7,3 százalékát - állapítja meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi vállalkozások rugalmasan követték a piaci igények és a lehetőségek változását, a mérlegfőösszeg növekedésének fenntartására irányuló erőfeszítéseik eredményesek voltak - állapítja meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a szektor első háromnegyedévi teljesítményét elemző gyorsjelentésében.

A felügyelet pozitívumként könyvelte el, hogy a szektor eredménye javult, aggodalmát fejezte ki ugyanakkor az ügyfélportfolió minőségének romlása, valamint az eszközjövedelmezőség (ROA) csökkenése miatt.

A PSZÁF adatai szerint a pénzügyi vállalkozások mérlegfőösszege 2004 végéhez képest 14,6 százalékkal bővült és szeptember végén 1875,060 milliárd forintot tett ki. A pénzügyi vállalkozások szeptember végéig 41,178 milliárd forint adózás előtti nyereséget értek el, 20,6 százalékkal többet, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Az összesített adózott profit 11,4 százalékkal, 31,862 milliárd forintra növekedett (az első negyedévben még 6,8 százalékos eredménycsökkenést regisztráltak a szektorban).

Az eszközjövedelmezőség a javuló nyereség ellenére alacsonyabb, mint a tavalyi első kilenc hónapban: az annuizált (évesített) ROA 2,81-ről 2,44 százalékra mérséklődött. Igaz, ez még mindig magas más pénzügyi szektorokhoz képest - jegyzi meg a jelentés.

Bár a korábban húzóágazatnak számító gépjármű-finanszírozási üzletág továbbra is gyengélkedik, a vállalkozói szféra felé történő fokozott nyitással (például a faktoring területén) valamint a lakosságnak nyújtott egyéb (nem gépjármű) hitelek állományának növelésével a szektornak sikerült a mérlegfőösszeg-dinamika csökkenését megállítania.

A felügyelet szerint azonban aggasztóan gyors ütemben romlik a legnagyobb súlyt képviselő pénzkölcsön-portfolió minősége: míg 2004 végén a lejárt követelések értéke a teljes (bruttó) pénzkölcsön állománynak még csak 3,7 százalékát tette ki, addig az idén szeptember végén már 7,3 százalékát.

Szintén gyors romlást tapasztalt a PSZÁF az értékvesztési arányt (az értékvesztés állománya/összes megfelelő követelés) vizsgálva, ez ugyanis a tavaly év végi 2,4 százalékról 3,1 százalékra emelkedett. Ebben nagy szerepet játszott a lakosságnak közvetlenül nyújtott gépjármű-vásárlási hitelek értékvesztési arányának gyors emelkedése, de a többi lakossági finanszírozási formánál és a vállalkozási szférával szembeni követeléseknél is az értékvesztési arány növekedése volt tapasztalható.

A felügyelet megállapítja: a kockázatosabb portfolió vállalása átmenetileg javítja ugyan az eredményt, hosszabb távon azonban a portfolió gyorsuló ütemű romlásához, eredménycsökkenéshez és tőkeproblémákhoz vezethet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről