Egységes állásfoglalás az alapkamatról

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának valamennyi tagja a jegybanki alapkamat szinten tartását javasolta hétfői döntésük meghozatalakor - közölte Auth Henrik, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.
Vágólapra másolva!

A monetáris tanács kamatdöntő ülése után az alelnök elmondta: az infláció mérséklődése mellett felerősödtek az infláció növekedésének kockázatai. Ide sorolta az olajár-emelkedést és a minimálbér-emelést. Hangsúlyozta: az államháztartás és a folyó fizetési mérleg magas hiánya miatt a költségvetési hiány mielőbbi csökkentésére van szükség. Emlékeztetett rá, hogy a kormány a közeljövőben nyújtja be a konvergencia program módosítását.

A jelentős ikerdeficit a jövőben befolyásolhatja a befektetők véleményét, a magyarországi folyamatok megítélését - vélekedett az alelnök. Hozzátette: a külföldi befektetők viselkedése napjainkban semlegesnek mondható, "a befektetők kockázati étvágya nem nőtt az elmúlt időszakban". Auth Henrik szerint a globális pénzpiaci folyamatokban bármikor fordulat következhet be, ez is óvatosságra intette a monetáris tanács tagjait a kamatdöntés meghozatalakor.

Az inflációs jelentéssel kapcsolatban Auth Henrik megjegyezte, súlyos pénzpiaci bizonytalanságok tapasztalhatók a nagyvilágban, ezzel együtt 2006-ra Magyarországon az áfacsökkentés miatt kedvezőek az inflációs kilátások. 2007-re ugyan visszaáll a pénzromlás üteme a 3 százalék körüli szintre, ezzel azonban Magyarország még mindig teljesíti az eurócsatlakozáshoz szükséges árstabilitási követelményt.