A szlovák korona felfelé húzta a forintot

Vágólapra másolva!
A forint hétfőn jelentősen erősödött a bankközi devizapiacon, az eurót fél négy tájban 250,75/85 forinton jegyezték, egy forinttal gyengébben a péntek délutáni 251,75/252,00 forintos árfolyamnál.
Vágólapra másolva!

A forint 37 bázisponttal 11,17 százalékra erősödött a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán. Üzletkötők szerint átlagos forgalmat bonyolítottak le a bankközi devizapiacon, az eurót 250,65 és 251,65 forint között jegyezték.

A nap kereskedését belső tényezőként a Monetáris Tanács kamatdöntő ülése, külső tényezőként a szlovák korona csatlakozása az ERM II. rendszerhez, valamint a több napos szünet után először "teljes gőzzel" működő amerikai piacok befolyásolták.

A változatlanul 6 százalékon hagyott jegybanki alapkamat a piaci várakozásokkal megegyezett, a figyelem most a döntés indoklása, valamint a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentése felé fordul. Az infláció csökkenésnek kedvező hírét ellensúlyozhatja a vártnál jobban romló fizetési mérleg - mondják a piacon.

A régió piacai közül a hétfői nap Szlovákiáé volt, a korona mintegy 2 százalékkal erősödött a nap folyamán az euró 2009-es bevezetésének hírére. A korona "farvizén" erősödött a lengyel zloty és a forint is.

A dollárt a nap folyamán 213,80-215 forint között jegyezték. A 213,85/90 forintos délutáni kurzus azonban már a dollár gyengülését jelzi az euróval szemben. A piac árazza a 25-50 bázispontos euróövezeti kamatemelést, amelyre az Európai Központi Bank pénzpolitikai testületének csütörtöki ülésén lehet számítani.

A piacon úgy vélik, hogy 50 bázispontos kamatemelés esetén a Magyar Nemzeti Bank nehezen kerülheti el, hogy maga is emelésről határozzon a december 19-én esedékes, idei utolsó kamatdöntő ülésén. Decemberben még egy 25 bázispontos kamatemelésre számat a piac az Egyesült Államokban is, így 4,25 százalékos kamattal zárná az évet az amerikai jegybank szerepét betöltő FED.

Az állampapírok másodpiacán délután két óráig 1-7 bázisponttal, majd az MNB kamatdöntésének bejelentése után megújuló vásárlói kedv hatására további mintegy 8 bázisponttal csökkent a hozamszint.

A bankközi forintpiacon nem változott az overnight és a tomnext kamat, az 5,0-5,20 százalék körüli szint valószínűleg megmarad a szerdán záruló novemberi tartalékolási periódus végéig - vélik a piacon.