Továbbra is bizakodó a német üzleti szféra

Vágólapra másolva!
A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet üzleti bizalmi mutatója novemberre 97,8 pont, ami visszaesést jelent az októberi ötéves csúcsról, de továbbra is jelzi a gazdaság javulásának megszilárdulásába vetett bizalmat, a jelentés szerint.
Vágólapra másolva!

Az elemzők átlagosan az eredeti októberi mutatóval azonos, 98,7 pontot vártak novemberről is. A jelenlegi körülmények megítélése 97,8 pontra romlott az októberi 98,9 pontról, a kilátásoké 97,7 pontra az októberi 98,6 pontról - derül ki a hétezer német feldolgozóipari, építőipari, nagy- és kiskereskedelmi vállalat megkérdezése alapján készített felmérésből.

Az Ifo-mutató októberre, felülvizsgálat után, 98,8 pont volt, szeptemberre 96,0 pont, a parlamenti választási bizonytalanság ellenére meglepetésre emelkedett az augusztusi 94,6 pont után.

Az Ifo kedden megjelent világgazdasági hangulatmérője a negyedik negyedévre 99,3 pont, a második negyedévi 97,5 pont után. 2004 első negyede óta először tapasztaltak javulást a világgazdasági kilátások megítélésében.

A mannheimi Európai Gazdaságkutató Központ (ZEW) november 15-én kiadott, hat hónapra előre tekintő, németországi konjunktúra- és üzleti hangulatmutatója, háromszáz intézményi befektető és közgazdász véleménye alapján novemberre 38,7 pont volt. Ez váratlan csökkentést jelent az októberihez képest, mert a gyenge hazai fogyasztói piac letörte az olajárak enyhülése okozta lelkesedést, de így is sokkal jobb volt az egy évvel korábbi 13,9 pontnál, és a mutató 34,3 pontos történelmi középértékénél. A jelenlegi kilátások megítélése ellenben még javult a ZEW-nél: mínusz 55,2 pontra az októberi mínusz 58,0 pontról.

A német GDP a harmadik negyedévben kiigazítás nélkül 0,6 százalékkal nőtt az előző negyedhez képest, és 1,3 százalékkal volt nagyobb a tavalyi harmadik negyedévinél -közölte a szövetségi statisztikai hivatal kedden.

A német kormány áprilisban 1,0 százalékra csökkentette a hivatalos becslést a német gazdaság idei bővülésére, az addig érvényben volt, 1,6 százalékos jóslatról. Az Európai Bizottság a múlt héten 0,8 százalékos évi átlagos gazdasági növekedést valószínűsített Németországnak erre az évre, megerősítve az áprilisi előrejelzését.