A karácsonyi hitelfelvételi láz veszélyei

Vágólapra másolva!
A karácsony előtti két hónapban folyósítják a bankok fogyasztási hiteleik mintegy 30 százalékát. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ezért a napokban több módon is felhívja a figyelmet a kölcsöntípussal kapcsolatos tudnivalókra és kockázatokra.
Vágólapra másolva!

Egymással nehezen összehasonlítható és nagyon eltérő a bankok hitelkínálata, ráadásul a költségekről és a kockázatokról a hiteldíjmutató sem nyújt teljes képet - jelezte Marsi Erika főigazgató kedden a felügyelet sajtótájékoztatóján. A jobb feltételek elérése érdekében a hiteligénylőknek érdemes alaposan megvizsgálniuk a hitelkínálatot. Ebben segítik a hitelfelvevőket a felügyelet legfrissebb szórólapjai és honlapjának a témával kapcsolatos részei.

A főigazgató állításait támasztja alá, hogy idén júniusban a forintalapú személyi kölcsönök teljes hiteldíjmutatói 18 százaléktól 42 százalékig szóródtak, átlaguk pedig 30 százalék körül alakult. Az áruhiteleknél 30-40 százalék között mozgott a mutató, és átlagosan 32 százalékos díj mellett juthattak kölcsönhöz az igénylők

A felügyelet szerint hitelfelvétel előtt célszerű gondosan mérlegelni az igénylő anyagi helyzetét, teherviselő képességét és jövedelme esetleges csökkenésének lehetőségét. Ezt követően először azt érdemes eldönteni, hogy a fogyasztásihitel-típusok - áruhitel, személyi kölcsön, hitelkártya, folyószámlahitel - közül melyik éri meg költségét és kényelmi szempontjait tekintve.

A teljes hiteldíjmutató azonban nem tartalmaz minden lehetséges költséget, ezért érdemes érdeklődni a további lehetséges költségek iránt. A mutató ugyan a kamatot, a kezelési költséget, a hitelbírálati díjat, az értékbecslési díjat és lakásépítéseknél a helyszíni szemlék díját tartalmazza, a késedelmi kamatot, a hitel futamideje meghosszabbításának költségét, az egyéb olyan fizetési kötelezettséget, amely a szerződésben vállalt kötelezettség nem teljesítéséből származik, a biztosítási és garanciadíjakat, valamint az átutalási díjakat viszont nem.

A hitelfelvétele előtt célszerű informálódni arról, milyen költségekkel jár az előtörlesztés, és fontos minden apró betűs részt elolvasni a szerződésben. Érdemes arra is figyelni, hogy a 0 százalékos kamat, 0 százalékos hiteldíj-mutató esetén sem mindegy, hogy előre vagy folyamatosan vonják le a kezelési költséget.

Előfordulhat az is, hogy a 0 százalékos hiteldíjmutató valóságos, ám más áruházakéhoz képest drágább a termék. Emellett léteznek olyan ügyfélbarát kedvezmények is, mint például a 0 százalékos önrész, a halasztott törlesztés, a nemfizetés bizonyos kockázatait - például betegség, munkahelyi elbocsátás - kezelő hitelfedezeti biztosítás.