Szabálytalanul szednek adót a bankok

Vágólapra másolva!
A bankok jogszabályellenes fizettetnek általános forgalmi adót (áfa) a hitelbírálati díj után - állítják az adótanácsadó kamara vezetői. A hitelfelvevők ezért akár peres úton is visszakövetelhetik a tőlük törvényellenesen beszedett adót.
Vágólapra másolva!

A pénzintézeteknél úgy vélik a jogszabályok nem határozzák meg egyértelműen, kell-e áfát fizetni a hitelbírálati díj után. Egyik értelmezés szerint az áfa-törvény melléklete nem sorolja fel a hitelbírálatot a tárgyi adómentességet élvező termékek és szolgáltatások között, ezért azt 25 százalék áfa terheli. Ezt támasztja alá, hogy a Központi Statisztikai Hivatal osztályozása sem sorolja be a hitelbírálatot - a tárgyi adómentességet évező - pénzügyi szolgáltatások közé.

Ugyanakkor a hitelbírálatot a bankok a hitelezés szerves részeként végzik és végrehajtását a hitelintézeti törvény is előírja számukra. Ráadásul ez a tevékenység nem válhat üzletivé, mert a bankok ragaszkodnak ahhoz, hogy maguk végezzék és adatbázisaik ne kerüljenek ki a kezeik közül. Ez alapján a hitelbírálati díjnak is áfa-mentesnek kellene lennie.

A pénzintézetek jelentős része - biztos, ami biztos - megfizetteti az áfát. Akadnak azonban olyan bankok is, amelyek más címen szedik be e szolgáltatásuk költségeit. Ebben az esetben már nem kell áfát számolniuk.

A Magyar Bankszövetség már több alkalommal kérte a Pénzügyminisztériumot tegye egyértelművé a szabályozást, érdemi tárgyalások azonban, még nem folytak köztük. A Pénzügyminisztérium érdeklődésünkre megerősítette: a tárca hivatalos álláspont kialakításra készül az ügyben. Arról azonban, hogy kinek a kérésére és mikorra készül el az álláspont nem akartak, illetve nem tudtak válaszolni. Más forrásból származó értesüléseink szerint a tárca a hitelbírálati díj áfa-mentességének kimondására készül.

Az érvényes jogszabályok alapján is egyértelmű, hogy a hitelekhez kapcsolódó hitelbírálati díj áfa-mentes - állítják a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének vezetői. Vadász Iván alelnöke szerint az áfa-törvény 22. paragrafusának 3. bekezdése szerint a szolgáltatásokhoz kapcsolódó járulékos szolgáltatásokat az alapszolgáltatással azonos mértékű áfa terheli. Ezért a hitelbírálati díj ugyanúgy tárgyi áfa-mentességet élvez, mint a hitelnyújtás.

Abban az esetben viszont, ha a hiteligénylő kérelmét a bank elutasítja, kell áfát fizetni a hitelbírálat után - egészíti ki a kollégája által elmondottakat Zara László a szervezet elnöke. A jelenlegi jogszabályok egyértelműen kimondják a hitelekhez kapcsolódó hitelbírálati díj áfa-mentességét. Úgy véli a kérdés elegáns rendezése az lenne, ha a Pénzügyminisztérium állásfoglalás kibocsátása helyett az áfa-törvényt tenné még egyértelműbbé.

Mivel bankok az érvényes jogszabályok ellenére mégis megfizettetik az áfát ügyfeleikkel, ezért az adótanácsadó kamara elnöke szerint a hitelfelvevők akár polgári per útján visszakövetelhetnék a tőlük törvényellenesen levont adót. A szakértő azonban úgy érzi, az így visszaszerezhető összeg nincs arányban a perre fordított erőfeszítésekkel. Szerinte ilyen eljárásokat az érintetteknek csak csoportba szerveződve közösen lehet érdemes kezdeményezniük, ahogy azt a Magyar Autóklub által szervezett fogyasztói csoportok már többször is megtették.

Giczi József