Felpörgő és lemaradó tőzsdecégek

Vágólapra másolva!
Több mint 450 milliárd forint nettó nyereséget ért el a magyar vállalkozások krémjének tekinthető húsz A kategóriás tőzsdecég. A szép eredmények mögött felpörgő és lemaradó társaságok, valamint a bevétel és a profit erős koncentrációja húzódik meg.
Vágólapra másolva!

November 14-ig kellett idei harmadik negyedévi gazdálkodásukról beszámolniuk a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában jegyzett vállalkozásoknak. A társaságok zöme a január elejétől szeptember végéig tartó időszak eredményeiről a nemzetközi számviteli szabályoknak megfelelő konszolidált mérleget hozott nyilvánosságra.

A gyorsjelentések összesített adatai szerint a húsz A kategóriás tőzsdecég 453 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el. Ez 18,32 százalékkal több az előző év azonos időszakában produkáltnál. Az érintett cégek ugyanekkor 23,07 százalékkal 575 milliárd forintra növelték üzemi eredményüket, nettó árbevételeik összege pedig 15,39 százalékkal 3306 milliárd forintra emelkedett.

A nyereség és a bevétel jelentős növekedése mögött azonban felpörgő és lemaradó társaságok húzódnak meg. A 20 vállalkozás adózott eredményének több mint 90 százalékát a négy legjelentősebb tőzsdecég - az MTelekom, a Mol, az OTP Bank és a Richter - termelte, miközben sok társaság alig vagy egyáltalán nem bővítette profitját, sőt veszteségesek is akadtak.

A legnagyobb adózott eredményt a Mol és az OTP Bank érte el a vizsgált időszakban. Az olajcég 197 milliárd, a bank 117 milliárd forint hasznot produkált. Jelentős nyereséget termelt még a az MTelekom és a Richter is. A távközlési vállalat 73 milliárd, a gyógyszergyár pedig 31 milliárd forintra növelte nettó profitját. A négy cég együttes nyeresége 414 milliárd forintra rúg, és a kategóra cégei által elért haszon több mint 91 százalékát teszi ki. Ugyanakkor a Rába 3,26 milliárd, a Globus 1 milliárd, a Pannonplast 144 millió forint veszteséget termelt.

A legnagyobb profitnövekedését a Linamar és az MTelekom érte el január és szeptember között az előző év hasonló időszakához képest. A gépipari vállalkozás 69,01, a távközlési cég 55,23 százalékkal több nyereséget ért el, mint egy évvel korábban. A BorsodChem viszont több mint 20 százalékkal alacsonyabb nyereséget ért el.

A legmagasabb árbevételt a Mol hozta, most 1702 milliárd forint forgalomról számolt be. A második legnagyobb árbevétel az MTelekomé volt 459 milliárd forinttal. A harmadik legnagyobb bevétel az OTP Bank kamatkülönbözetének és más bevételeinek összeadásból adódik. Bevételnövekedésben az éllovas a Mol és az OTP Bank volt. Az olajcég 26,15, a pénzintézeti csoport 23,57 százalékkal növelte árbevételét. Az MTelekom viszont úgy növelte több mint másfélszeresére adózott eredményét, hogy nettó árbevétele alig emelkedett.

A gyorsjelentésekben közölt adatok az árbevétel és a profit gyors koncentrálódásáról is árulkodnak. A négy legjelentősebb tőzsdecég - az MTelekom, a Mol, az OTP Bank és a Richter - tavalyi és idei januártól szeptemberig tartó gazdálkodási időszakait összehasonlítva azok az árbevételből való részesedésüket 76,9 -ról 80,1 százalékra, adózott nyereség tekintetében pedig 88,5-ről 91,2 százalékra növelték részesedésüket.

Giczi József