Várakozások alatti 190 milliárdos Mol profit

Vágólapra másolva!
Üzemi, és nettó profit szinten is elmaradt a Mol eredménye a harmadik negyedévben az elemzői várakozásoktól. Csoport szinten a harmadik negyedévben nettó 56,7 milliárd forint nyereséget ért el a Mol, szemben az elemzők 68 milliárd forintos várakozásával. Fontos azonban, hogy a cég 8,6 milliárd forintos céltartalékot képzett egy lehetséges Slovnaft bírság miatt. Az első kilenc havi nyereség így is 190,6 milliárd forint lett, ami 23 százalékkal több az egy évvel korábbinál.
Vágólapra másolva!

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a harmadik negyedévről szűkszavúan annyit közölt a gyorsjelentésben, hogy az erős regionális verseny, és a magas jegyzésárak miatt csökkent nagykereskedelmi árrésük. Ugyanakkor az eredményt csökkentette az is, hogy a Mol 8,6 milliárd forintos céltartalékot képzett arra az esetre, ha mégis ki kellene fizetni azt a bírságot, amit Szlovákiában az árképzési gyakorlata miatt róttak ki rá. Rossz hír még az is, hogy az elmaradt gázáremelés miatt a Mol a negyedik negyedévre 1 milliárd forint veszteséget jósol a gázüzletágnál.

A Mol alaptevékenységéből származó üzemi nyeresége 70,1 milliárd forint a harmadik negyedévben, ami 14 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi adatnál. Mindent egybe vetve a nettó eredmény a harmadik negyedévben 56,7 milliárd forintot tett ki, ami 23 százalékkal alacsonyabb a bázisnál. Kesergésre azért nincs igazán okuk a részvényeseknek, hiszen az első kilenc havi üzemi eredmény 237,8 milliárd forint volt, míg a nettó profit 190,6 milliárd forintot tett ki. Ez pedig a tavalyi évhez képest 24 illetve 23 százalékos növekedést jelent. A nettó nyereség elsősorban a kiemelkedő üzleti teljesítményt tükrözi, amelyet mérsékeltek a magasabb pénzügyi ráfordítások, elsősorban a devizaalapú hiteleken keletkezett árfolyamveszteség hatására. Érdemes azt is kiemelni, hogy szeptember végén a Mol mintegy 10 milliárd forinttal maradt csak el a tavalyi évi teljes nyereségétől. Az elmúlt gyorsjelentésekhez hasonlóan Hernádi Zsolt megismételte, hogy a befektetési döntések, és a kedvező iparági környezet lehetővé tette, hogy az első kilenc hónapban növelni tudják nyereségüket.

A beruházásokés befektetések értéke 115,2 milliárd forint volt szeptemberig, szemben az egy évvel korábbi 185,6 milliárd forinttal. Ennek oka az alacsonyabb akvizíciós ráfordítások a TVK-ban a petrolkémiai fejlesztési projekt 2004-ben történt lezárása következtében. A csoport fő beruházásai a Shell romániai leányvállalatának megvásárlása és a Feldolgozás és Kereskedelem szegmens szennyvíztisztító és EU 2005 benzin projektjei voltak.

A Mol különböző üzletágai közül a feldolgozás és kereskedelem szegmens üzleti eredménye a legmagasabb, ami szeptember végéig 138,1 milliárd forintot tett ki. Ez 20 százalékkal magasabb a tavalyi évhez képest. A növekedést a magasabb értékesítési mennyiségek, a bővülő Brent-Ural árkülönbözet, és magasabb gázolaj árrés mellett, az integrált csoportszintű működés, és a készlettartás pozitív hatása eredményezte.