Adót emelne az alakuló német nagykoalíció

Vágólapra másolva!
Adóemelést és egy négy évre szóló 25 milliárd eurós beruházás-élénkítési és foglalkoztatáspolitikai jövőalapot is tartalmaz a német konzervatívok (CDU, CSU) és a szociáldemokraták (SPD) nagykoalíciós megállapodás-tervezete.
Vágólapra másolva!

Adóemelést és egy négy évre szóló 25 milliárd eurós, beruházás-élénkítési és foglalkoztatáspolitikai jövőalapot is tartalmaz a német konzervatívok (CDU, CSU) és a szociáldemokraták (SPD) nagykoalíciós megállapodás-tervezete, amelyet pénteken készültek véglegesíteni.

A tervezett nagykoalíciós kormány egyik célja, hogy az államháztartási deficit mértéke ismét megfeleljen az euróövezeti szabálynak. Németország az idén negyedik egymást követő alkalommal szegi meg azt a szabályt, hogy a deficit mértékének nem szabad meghaladnia a GDP három százalékát, de 2007-re ismét meg akar felelni az előírásnak. Becslések szerint ehhez legkevesebb 35 milliárd euró deficitet kellene eltüntetni, megtakarítás, vagy bevételnövelés, illetve a kettő kombinációja révén.

Úgy tűnik, hogy a koalíciós partnerek megállapodtak az általános forgalmi adó 16 százalékos felső kulcsának három százalékos emelésében, korábban két- és négyszázalékos emelésről is volt szó. A választási kampányban a szociáldemokraták ellenezték az áfaemelést, a konzervatívok csínján bántak az elképzeléssel. Az élelmiszerekre, az újságokra, a könyvekre továbbra is érvényben maradna a 7 százalékos kulcs. A felső kulcsot 2007. január elsejével emelnék.

Abban bíznak, hogy az emelés időpontjának ismeretében az idén és jövőre fokozódni fog a konjunktúraélénkítő belső kereslet. Az emelésből remélt 20-24 milliárd eurós bevételt részben a költségvetés konszolidálására fordítanák, de a közvetett munkaerő-költségek leszorítására is. Cserébe a szociáldemokraták három százalékkal, 45 százalékra emelnék a jól keresők adóterheit.

A tárgyalások finisében bukkant fel a 25 milliárd eurós beruházás-élénkítési és foglalkoztatáspolitikai jövőalap terve. A "jövőalap" érdekében állítólag még akár a német aranytartalékokhoz is hozzányúlnának, illetve a szövetségi kormányzat vagyont, ingatlanokat is az alap rendelkezésre bocsátana, hogy az bevételhez jusson, s gazdálkodjon.

A minimum 35 milliárdos pénzügyi hézag betömése érdekében a nagykoalíciós kormány 2006. január elsejétől kész lenne csökkenteni a munkahelyükre messziről bejárók, az ingázók által élvezett kedvezményeket, s hozzányúlna az első családiház építéséhez eddig biztosított szubvencióhoz is. A társasági adó, az egészségbiztosítási hozzájárulás rendszerének megreformálását későbbre halasztanák.

Szintén a megállapodás része, hogy a nyugdíjkorhatárt 2011-től, vagy 2012-től 2035-ig 65 évről fokozatosan 67 évre emelik. Korábban arról is szó volt, hogy az elkövetkezendő négy évben a nyugdíjak nem emelkednének.

Valamit meg akarnak takarítani a munkapiacon is, hatékonyságnöveléssel, a visszaélések letörésével, bizonyos programok törlésével. A tartósan munka nélkülieknek biztosított alapellátás összegét egységesíteni akarják, azaz a keleti 331 eurót fel akarják emelni a nyugati 345 eurós szintre. A tárgyalások folyamán szóba került, hogy a nyugati szintet vigyék le a keletire.

Az utolsó pillanatig vitatéma volt a felmondásvédelmi szabályok enyhítése, illetve a munkaadók és a munkavállalók közötti megállapodások lehelyezése üzemi szintre, amit a szociáldemokraták és a szakszervezetek elleneznek. Vitatkoznak azon is, hogy az ország megmaradt 17 atomerőművét fokozatosan kikapcsolják-e 2020-ig, vagy meghosszabbítsák üzemeltetésüket.