Stabilan erős forint a bankközin

Vágólapra másolva!
A forint jegyzése alig változott szerdán a bankközi devizapiacon az előző napi szinthez képest, az eurót 248,60/70 forinton jegyezték, míg kedden a hivatalos kereskedés végén 248,50/60 forinton állt az árfolyam. A csütörtöki nap izgalmasabbnak ígérkezik, hiszen a lengyel szejm bizalmi szavazásának eredménye ismét ronthat a zloty kurzusán, és ennek negatív hatása lehet a forint és a magyar állampapírok piacára is.
Vágólapra másolva!

A forint 3 bázisponttal 11,97 százalékra erősödött a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán. A dollár sem változott jelentősen, a 211,50/70 forintos árfolyam 20 fillérrel volt gyengébb a keddi 211,70/80 forintnál.

Az euróval alacsony fogalomban 248,10 és 249 forint között kereskedtek egész nap. Szerdán rendkívül nyugodt nap volt a bankközi devizapiacon, amihez a kereskedők szerint az is hozzájárult, hogy a keresztárfolyamok alig mozdultak a nemzetközi piacokon.

A bankközi forintpiacon az overnight és a tomnext kamat 10 bázisponttal 5,90/6,10 százalékra emelkedett. A piac egyelőre nem reagált Járai Zsigmond jegybankelnök Egerben elhangzott kijelentésre sem, amely egy időre a jegybanki kamatcsökkentés végét jelezte. Általánosnak mondható a vélemény, hogy legkorábban a monetáris tanács december 19.-i ülése dönthet kamatváltozásról. Az irányt illetően viszont egyelőre megosztott a piac: vannak, akik szerint nem teljesen kizárt még egy, a nemzetközi kamattrenddel ellentétes kamatcsökkentő lépés sem az MNB részéről, mások inkább a kamat 25 bázispontos emelését várják.

Nyugodt volt az állampapírok másodpiaca is, az egy évnél rövidebb lejáratokon 2-3 bázisponttal 6,07-6,13 százalékra csökkent referenciahozam. A hosszabb lejáratokon viszont az eladások hatására 1-4 bázispontos emelkedés után 6,74-6,60 százalékos referenciahozamok alakultak ki.

A csütörtöki nap izgalmasabbnak ígérkezik, a lengyel szejm bizalmi szavazásának eredménye ismét ronthat a két napja megkapaszkodott zloty kurzusán, és ennek negatív hatása lehet a forint és a magyar állampapírok piacára is. Az Államadósság Kezelő Központ csütörtökön a 2008/E államkötvényből kínál 50 milliárd forintnyit értékesítésre. Piacbefolyásoló hírek hiányában az aukciós átlaghozam a szerdai 6,79 százalékos másodpiaci referenciahozam közelében maradhat.