London a világelső pénzügyi központ

Vágólapra másolva!
London messze az első számú globális pénzügyi központ, még New Yorkot is megelőzi valamivel, Párizst és Frankfurtot pedig több "hajóhosszal" veri, áll a londoni City önigazgató szervezetének megbízásából készült új nemzetközi felmérésben.
Vágólapra másolva!

A Corporation of London által 365 vállalati döntéshozó bevonásával elvégezett vizsgálat 70 oldalas összesítése szerint ma már csak London és New York számít valóban globális piaci központnak. A jelentésben közölt definíciószerű meghatározás szerint globális piaci központ az, ahol a világ minden tájának cégei kereskednek a világ minden tájának pénzügyi konstrukcióival.

Az elemzés szerint ez ma az egész világon csak a Cityre és New Yorkra igaz. Frankfurt és Párizs ezzel szemben helyi jellegű pénzügyi központ, zömmel hazai piaci szereplőkkel, "külföldi piaci szereplőknek lehetővé tett hozzáféréssel", áll a Corporation of London jelentésében.

Az elemzés szerint London vonzereje kozmopolita jellegében rejlik, abban, hogy itt "főleg külföldiek kereskednek külföldiekkel".

A megkérdezettek közül senki nem vonta kétségbe, hogy London és New York a következő tíz évben megőrzi globális piaci központi státusát.

Megoszlottak a vélemények arról, hogy kialakulhat-e egy harmadik ilyen globális központ. Azok, akik ezt valószínűsítették, zömmel azt mondták: ha lesz ilyen harmadik központ, az jó eséllyel Kínában, Sanghajban jön létre. Azt ugyanakkor egyetlen megkérdezett sem tartotta valószínűnek, hogy Hongkong, Szingapúr vagy Tokió valaha is túlnő a regionális pénzügyi központ szerepén.

A londoni pénzügyi szolgáltatási ipar a brit gazdaság jelentős eleme: az adja a brit GDP-érték 5,5 százalékát. Nagy-Britannia külkereskedelmi többlete a pénzügyi szolgáltatásokban meghaladja a 25 milliárd dollárt, ami a világon a legmagasabb, áll a Cityt kormányzó hatóság jelentésében.

A vizsgálat szerint a londoni pénzügyi központ használói most már nem aggódnak amiatt, hogy Nagy-Britannia kimaradt az euróövezetből, mert ez szemlátomást nem ásta alá a City mint piaci központ helyzetét.

A jelentés szerzői szerint a válaszadók részéről ezúttal kisebb volt az az igény, hogy Nagy-Britannia honosítsa meg az eurót, mint a két éve elvégzett hasonló felmérés idején, mert a piaci szereplők most már látják, hogy London az euróövezeten kívül is az euróban vezetett pénzügyi konstrukciók vezető piacává tudott válni.

Az egyik vezető, nem befektetési banki jellegű londoni elemző ház, a Gazdasági és Üzleti Kutatások Központja (CEBR) nemrégiben egy külön jelentésben azt írta: az idén London pénzügyi központjában átlagosan 325 700-an fognak "City típusú" pénzügyi szolgáltatói munkahelyeken dolgozni, 9700-zal többen, mint tavaly.

A Cityben keletkező új pénzügyi állások száma jövőre már csak 3 ezer lesz a CEBR előrejelzése szerint, de a "Négyzetmérföld" néven is ismert, külön önkormányzatú londoni városrész City típusú munkahelyeinek száma már az idén ismét elérte a dot.com-láz csúcspontján, 2000-ben mért szintet (akkor 324 ezernél valamivel többen dolgoztak a City pénzügyi cégeinél). A CEBR prognózisa szerint az ilyen típusú állások száma 2009-re meg fogja közelíteni a 340 ezret.