Globalizáció-ellenes vélemények az unióban

Vágólapra másolva!
Tíz európai közül négy szerint a globalizáció legfőbb következménye, hogy a vállalatok azokba az országba költöznek, ahol olcsóbb a munkaerő - erre az eredményre jutott az Európai Bizottság megbízásából elvégzett közvéleménykutatás.
Vágólapra másolva!

Tíz európai közül négy szerint a globalizáció legfőbb következménye, hogy "a vállalatok azokba az országba költöznek, ahol olcsóbb a munkaerő" - erre az eredményre jutott a TNS közvélemény-kutató Eurobarometer kutatása, amelyet az Európai Bizottság megbízásából végzett el nemrégiben.

Az EU 25 tagállamának több mint 30 000 polgárára kiterjedő Eurobarometer felmérés azt jelzi, hogy a multinacionális cégek külföldre kiszervezett munkáinak növekedése nagy hatást gyakorolt az európai közvéleményre.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a megkérdezettek mintegy 18 százaléka szerint a globalizáció áll annak hátterében, hogy a vállalatok közötti verseny kiéleződött a helyi piacon. Ezzel szemben 16 százalékuk úgy látja, hogy a globalizáció nem fenyegetés, hanem új piaci lehetőség a vállalatok számára, míg további 12 százalék tekinti saját országára nézve a külföldi beruházók előtt álló lehetőségként a globalizációt.

A felmérésből kiderül, hogy az Európai Unió új tagállamai, illetve a 15 régi tag polgárai merőben másként vélekednek a globalizációról. Az EU 15 korábbi tagállamában az emberek 40 százaléka szerint a globalizáció következménye, hogy a vállalatok az olcsóbb munkaerőt kínáló országokba települnek át. Ugyanakkor az új tagországokban ez az arány csak 26 százalék.

A kutatás azt jelzi, hogy a régi tagállamok polgárai közül sokan negatívan tekintenek a globalizációra; a fogalmat a helyi termelékenység és munkahelyek elvesztésével azonosítják. Mivel egyre több vállalat települ át vagy szervezi ki tevékenységét olcsóbb piacokra, például Ázsiába vagy Közép-Európába, valószínű, hogy ez a trend folytatódni fog.