Gyanúsak a 7 százalék feletti betéti kamatok

Vágólapra másolva!
Rövid időn belül konkrét lépéseket tesz a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az egyéb pénzügyi instrumentumokkal kevert lakossági betéti, illetve folyószámla-konstrukciókkal kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A piacon egyre nagyobb számban megjelenő pénzügyi instrumentumokkal kevert lakossági betéti, illetve folyószámla-konstrukciók kapcsán a PSZÁF-nak azért kell intézkedni, mert az érintett hitelintézetek hirdetéseikben, illetve közzétételeikben nem hívják fel elég nyomatékosan ügyfeleik figyelmét arra: a feltüntetett betéti hozamok nem tekinthetők garantáltnak - írta meg a Világgazdaság.

A konstrukciók egy részénél a nyilatkozó szakértők szerint betétbiztosítási kérdések is felmerülnek. Azoknál a betéti konstrukcióknál ugyanis, amikor az ügyfél tőkéjét - általában ötven-ötven százalékos arányban - a bank megosztja a lekötött betét és egy vagy több befektetési alap között, nem egyértelmű, hogy biztosítási szempontból az Országos Betétbiztosítási Alaphoz, vagy a Befektetővédelmi Alaphoz tartoznak.

A termék lényege, hogy a folyószámla-tulajdonos nagyobb hasznot érhet el azzal, hogy pénze nem csak lekötött betétben, hanem befektetési alapban is kamatozik. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a befektetési alapok éves teljesítményére vonatkozóan csak visszamenőleges adatok közölhetők, és az alap múltbéli teljesítménye a jövőbeni teljesítményre vonatkozóan nem lehet garancia.

A kevert betéti és folyószámla-konstrukciók a betéti kamatszint utóbbi hónapokban érezhető mérséklődésére válaszul jelentek meg a lakossági piacon. Ráadásul a befektetési alapokkal vegyes termékek ráirányítják az ügyfelek figyelmét az alternatív megtakarítási lehetőségekre is, amely - lévén az adott csoportokhoz tartozó alapokról szó - egyéb szempontból is előnyös az érintett hitelintézeteknek.

A betéti kamatok átlagos szintje az elmúlt időszakban meredek csökkenést mutat Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a háztartási szektor éven belüli lekötött betéteinek átlagkamatlába az elmúlt másfél év alatt - 2004 márciusától ez év augusztusáig - kereken öt százalékponttal, 10,55 százalékról 5,55 százalékra mérséklődött.

A látra szóló és folyószámlabetéteknél nagyjából egy évvel ezelőtt voltak csúcson - 3 százalék felett - az elérhető éves kamatok, 2005. augusztus végére az átlagos szint 2,6 százalék körülire csökkent. A kamatok mérséklődésével párhuzamosan a lekötött betétek állománya is csökken.