Erősödött a forint kedden

Vágólapra másolva!
A forint erősödött a bankközi devizapiacon: az eurót fél négykor 253,00/05 forinton jegyezték, 60 fillérrel gyengébben a 253,65/75 forintos hétfői árfolyamnál. A dollár csaknem két és fél forinttal gyengült kedden.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány a Dow Jones-nak

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úgy kívánja véghezvinni a gazdaságszerkezeti reformokat, hogy az eurót is a tervezett időben be lehessen vezetni. Ennek feltétele, hogy a növekedési ütem gyors maradjon - idézte a Dow Jones a kormányfőt, aki kedden adott interjút az amerikai gazdasági hírügynökségnek. " Amíg a gazdasági növekedés üteme évi 4 százalékos, könnyű helyzetben vagyunk. Ez esetben a reformoknak nem lesznek társadalmi áldozatai. A reformokat azonban véghez kell vinni" - mondta Gyurcsány.

A forint 24 bázisponttal 10,39 százalékra erősödött a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán. A piacon jelentős forgalomról és ingadozó árfolyamokról számoltak be. Az eurót reggel 254,25 forinton, délután 253 forinton jegyezték, egy nappal korábban pedig a tengerentúlon az esti órákban a 255 forintos szintet is tesztelték a piacon.

A fordulatot egy hírügynökségi interjúval hozzák összefüggésbe a piacon, ami Gyurcsány Ferenc miniszterelnök reformelkötelezettségéről győzte meg a piacokat - vélik kereskedők.

A dollár jegyzése is széles sávban, 209,80 és 212,50 forint között ingadozott. A délután jegyzett 209,70/80 forintos árfolyam csaknem két és fél forinttal gyengébb a hétfői 212,15/25 forintnál.

A bankok a likviditáshiány enyhítésére a lejáró 525,72 milliárd forintnyi kéthetes betétből mindössze 254,52 milliárd forintnyit kötöttek le szerdától a Magyar Nemzeti Bankban, így 271 milliárd forint kerül ismét a piacra.

A hosszabb lejáratokon hirtelen elkezdődött a jegybanki kamatemelés beárazása, már a következő monetáris tanácsi ülésen, november 28-án kamatemelést várnak. Az állampapírok másodpiacán jelentős forgalomban minden lejáraton emelkedett a hozamszint. Új fejlemény, hogy ezúttal az egy évnél rövidebb lejáratok hozamai emelkedtek nagyobb mértékben; ez szintén a kamatemelési várakozások árazását mutatja.