Az euró 2005 egyik leggyengébb devizája

Vágólapra másolva!
Idén a devizákat tekintve az euró nyújtotta az egyik leggyengébb teljesítményt, a Financial Times Deutschland által készített rangsor szerint. Az euró halvány teljesítményéhez jelentősen hozzájárult az Európai Központi Bank (EKB) alacsony kamatpolitikája.
Vágólapra másolva!

A Financial Times Deutschland 58 deviza teljesítményét hasonlította össze, ebben a rangsorban az euró az 50. volt. Az euró 2005-ben nem csak a dollárral, hanem a fonttal, a jennel, sőt, a török lírával és a brazil reállal szemben is gyengült.

Az euró gyenge teljesítményét a növekedési problémák és az alacsony kamatszint idézhette elő. Míg az amerikai FED az idei évben már jelentős kamatemelést hajtott végre, addig az EKB szinten tartotta kamatait. Egyes elemzők úgy vélekednek, az uniós alkotmányról tartott francia és holland népszavazás szintén rombolta az euró értékét.

Az utóbbi hónapokban részben az energia drágulása miatt érezhetően emelkedett az infláció az euró-zónában, és jóval a plafonnak tekintett 2 százalék felett jár. Több tekintélyes közgazdász is arra hívta fel az EKB figyelmét, hogy kamatot kellene emelni. Jövőre a várakozások szerint 0,5 százalékponttal emelkedhet a refinanszírozási ráta mértéke, ami jelenleg 2 százalék.