Gyengült a forint, Szlovákia interveniált

Vágólapra másolva!
A feltörekvő piacok valutáival együtt gyengült a forint csütörtökön. Délután egy eurót 252,00 forinton jegyeztek, ami másfél forinttal több a szerdai árfolyamnál. A szlovák jegybank intervencióra kénszerült.
Vágólapra másolva!

A forint 54 bázisponttal 10,73 százalékra gyengült az intervenciós sávban. A kereskedők rendkívül hektikus piacról számoltak be, a globális eladási hullámnak köszönhetően.

A szerdán késő délután felerősített brazil, mexikói, dél-afrikai, török, lengyel és szlovák valutákat és értékpapírokat csütörtökön eladták - így fölözve le a hasznot - mondták üzletkötők. A szlovák jegybank intervencióra kényszerült csütörtökön valutája védelmében. A forint három hónapos mélypontjára jutott dél körül, amikor az eurót 252,70 forinton jegyezték, a Budapesti Értéktőzsdén pedig több mint öt százalékot esett az index. Az üzletkötők szerint továbbra is törékeny a piac, pénteken is folytatódhat az eladási hullám.

A dollár erősödött, a délután jegyzett 211,30/40 forintos árfolyam több mint három forinttal magasabb a szerdai 208,05/30 forintnál. A nemzetközi állampapírpiacon is a hosszú lejáratú papírok eladása volt a jellemző, a hozamszintek az amerikai és a német kötvénypiacon is emelkedtek.

A magyar államkötvények másodpiacán minden lejáraton emelkedett a hozamszint, délelőtt még csak mintegy 10, délután azonban még további 10-15 bázisponttal. A hivatalos kereskedés vége felé az egy évnél hosszabb lejáratok referenciahozamai 6,47-6,52 százalékon álltak szemben a szerdai 6,25-28 százalékkal