Világszinten egyre nagyobb a cégek adóssága

Vágólapra másolva!
Globálisan a nem teljesítővé vált cégadósság értéke a harmadik negyedévben a tízszeresére, 14 milliárd dollárra ugrott. Eközben a befektetői fokozatból spekulatív sávba visszasüllyesztett cégadósok, a "bukott angyalok" száma szintén emelkedett.
Vágólapra másolva!

Romló globális cégadósi minőségről számolt be az idei eddigi fizetőképességi, illetve vállalatminősítési folyamatok alapján a világ két legnagyobb hitelminősítője. A Moody's Investors Service Londonban kiadott összeállítása szerint az idei harmadik negyedévben a spekulatív besorolású, nem fizetővé vált vállalati adósok aránya az összes vállalat között 2 százalékra emelkedett a második negyedévben mért 1,8 százalékról. A nem teljesítővé vált cégadósság értéke azonban a tízszeresére, 1,4 milliárd dollárról 14 milliárd dollárra ugrott.

A nem fizetéstől újonnan érintett vállalati adósságok értékének meredek emelkedése főleg két nagy amerikai légitársaság, a Delta és a Northwest miatt történt. Az előbbi 3,9 milliárd, az utóbbi 1,7 milliárd dollárnyi kint lévő kötvényre nem teljesített fizetést szeptemberben.

A besorolással ellátott, spekulatív osztályzatú globális cégadósság összesített dollárértékén belül a nem teljesítővé vált adósságérték aránya a harmadik negyedévben 3,9 százalékra, több mint a kétszeresére emelkedett az előző negyedévben mért 1,9 százaléknak, áll a Moody's negyedéves felmérésében.

A Standard & Poor's hétfőn Londonban kiadott összesítése szerint a befektetői fokozatból spekulatív sávba visszasüllyesztett cégadósok - hitelminősítői zsargonban "bukott angyalok" - száma az év eleje és október első kereskedési hetének vége közötti időszakban 36 volt, a tavalyi azonos időszakban mért 21 után.

Ennél sokkal drámaibb azonban a bóvli kategóriába - vagyis a "BBB mínusz" fölötti sávból "BB plusz"-ra, vagy az alá - visszaminősített globális vállalati adósság értékének emelkedése. Ez az érték tavaly egész évben nem érte el a 100 milliárd dollárt, az idén azonban már eddig 507,4 milliárd dollár.

A meredek emelkedés fő eleme a két legnagyobb amerikai autógyár májusi visszaminősítése volt. A General Motors Corp. hosszú futamú adóssága, amelynek besorolását a Standard & Poor's május 5-én "BBB mínusz"-ról két fokozattal "BB"-re vette vissza, 291,8 milliárd dollár; a Ford Motor Co., amely ugyanaznap "BBB mínusz"-ról "BB plusz"-ra romlott, 161,3 milliárd dollár adóssággal küzdött az osztályzatrontás idején.

Egyedül a Mol kapott befektetői minősítést/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20050921egyedul.htmlA Moody's felminősítette az OTP-t/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20050609amoodys.htmlJavult az európai cégek törlesztőképessége/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20040331javult.html