Jelentősen gyengült a forint

Vágólapra másolva!
A forint csütörtökön hektikus ingadozás után jelentősen gyengült a bankközi devizapiacon. Az eurót négy óra tájban 250,80/90 forinton jegyezték, több mint egy forinttal magasabban a szerdai áránál.
Vágólapra másolva!

A forint 39 bázisponttal 11,16 százalékra gyengült a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán csütörtökön. A kereskedők ideges és nagy forgalmú piacról számoltak be, ahol a forint egész nap gyengébb volt, mint egy nappal korábban. Az euró délelőtt és délután is túllépte e 251 forintos szintet, a csúcs 251,70 forint volt. A piacon arról számoltak be, hogy mind a külső, mind a belső gazdasági hatások kedvezőtlenek voltak a forint és a magyar állampapírok szempontjából. A régió valutái is jelentősen gyengültek, a fejlődő piacokon - köztük az orosz piacon is - kötvényeladási hullán söpört végig.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szerdán késő délután jelezte, hogy a 2006. évi hiány finanszírozása az eredetileg tervezettnél több mint 50 százalékkal nagyobb forintkötvény-kibocsátást tesz szükségessé. A várhatóan bővülő kínálat azonnal levitte az állampapírok árfolyamát. A dollár gyengült az euróval szemben a nemzetközi piacokon, ezt követve Budapesten délután 206,90/207,10 forinton jegyezték az amerikai valutát, csaknem két forinttal gyengébben a szerdai 209,10/20 forintos kurzusnál.

Az eurót a kamatemelési várakozások erősítik a nemzetközi piacokon, noha az Európai Központi Bank mai ülésén még nem változtatott a 2 százalékos rátáján. A kamatdöntés után Trichet jegybank elnök indoklása közeli kamatemelésről győzte meg a piac szereplőit. Piaci szereplők szerint a késő délután megjelenő előzetes adatok az államháztartás szeptemberi hiányáról aligha befolyásolják a forint kurzusát, hiszen a piac eleve nagy hiánnyal számol. Amennyiben azonban az euró/zloty jegyzés a jelenlegi 3,94-es szintről 4 zloty fölé emelkedik, gyors és jelentős mértékű esés várható, ami a forintot is magával ragadhatja.

Forrás: ORIGO
A régiós valutákkal együtt gyengült a forint

Egyes vélemények szerint az euró rövidesen elérheti a 254 forintos szintet is. A bankközi forintpiacon az egy hétnél hosszabb lejáratokon a kamatok is széles sávban, 6,10-6,25 százalék között mozogtak egyértelmű irány nélkül. Az overnight és a tomnext kamatok viszont 6,00 százalékon maradtak. Az Államadósság Kezelő Központ a tervezett 35 milliárd forintnyit értékesítette a 12 hónapos diszkont-kincstárjegy mai aukcióján másfélszeres jegyzés mellett. Az aukciós átlaghozam 6 százalék volt, 3 bázisponttal magasabb a szerdai másodpiaci referenciahozamnál. Az állampapírok másodpiacán a külföldiek jelentős mennyiségű közép- és hosszú lejáratú magyar államkötvényt adtak el, a hozamszint 15-20 bázisponttal nőtt.