A 250 forintos szintet teszteli az euró

Vágólapra másolva!
Egyelőre még 250 forintnál olcsóbban lehet euróhoz jutni a bankközi pénzpiacon, azonban az elemzők azt valószínűsítik, hogy az elkövetkező napokban átlép ezen a küszöbön az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Hétfőn reggel néhány fillérrel erősödött a forint a bankközi devizapiacon, a nap további részében azonban inkább a magyar valuta gyengülését várják.

Az euróval 249,65/70 forinton kereskedtek, míg pénteken délután 249,80/90 forinton állt az uniós valuta jegyzése. A forint 11,56 százalékon állt nyitáskor a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.

Az euró jegyzése már pénteken is átlépte a 250 forintos árfolyamot, de egyelőre nem tudott tartósan ott maradni. A piac hétfőn kora reggel is tesztelte ezt a szintet, és kereskedők valószínűnek tartják, hogy rövidesen tartósan efölé a szint fölé kapaszkodik a kurzus. A dollár árfolyama egy forinttal 208,60/80 forintra emelkedett hétfőn.

A 250-es szint áttörése esetén 252 forintos euró árfolyam lehet az első ellenállás, de az is elképzelhető, hogy 255 forintig meg sem áll az árfolyam - véli legfrissebb elemzésében a Raiffeisen Bank.. Mivel a magyar költségvetéssel kapcsolatban további negatív hírekre nem kell számítani a Raiffeisen elemzői szerint, így a közeljövőben a kötvény- és részvénypiaci tőkeáramlások iránya, és regionális tendenciák befolyásolhatják az árfolyamot. Emellett egyetlen komolyabb kockázat van, mégpedig egy hitelminősítői leminősítés, amely az S&P részéről nem zárható ki. Mindezek ellenére jelentős árfolyamgyengülésre rövid távon nem kell számítani, ami alatt a 260 forintos szint elérését jelenti.