Gond lehet a fűtőanyag ellátással Amerikában

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok déli részén végigsöpört két hurrikán nem fogja vészesen csökkenteni az amerikai növekedést, a téli lakossági fűtőanyag-ellátással azonban gondok lehetnek, és cementhiány is várható - véli a Standard and Poor's.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb hitelminősítőjének szakelemzői szerint a Katrina és a Rita valószínűleg mintegy háromnegyed százalékpontnyit sodort el a második negyedévi éves összevetésű amerikai gazdasági növekedésből, de a növekedési ütem így is el fogja érni a 3,1 százalékot.

Ráadásul a térség újjáépítése jövőre még jót is fog tenni a gazdaságnak, de még eltart egy ideig, mire az újjáépítéshez egyáltalán hozzá lehet kezdeni, elsősorban a munkaerő- és az építőipari nyersanyaghiány miatt. Mindenekelőtt cementhiány várható, mivel az Egyesült Államokban az utóbbi húsz évben nem épült új cementgyár, mondták a szakértők.

A Standard and Poor's szerint általánosságban az várható, hogy a gazdasági károkat a jövő év második felére helyreállítják. Az egyetlen "tartós kár" a szövetségi költségvetést éri: a korábbi remények szerint a következő pénzügyi évben csökkent volna a deficit, de ez a remény elenyészett, mivel a Katrina és a Rita utáni romeltakarításra várhatóan 150 milliárd dollárt költenek központi forrásból.

Az S and P elemzői bátorítónak nevezték ugyanakkor, hogy a New Orleanst kiszolgáló tengeri exportkikötő már működő 30 százaléka, amelyet a Rita hurrikán előtt elővigyázatosságból ismét lezártak, újból működik, és a jelek szerint a kikötő egészének működése igen hamar helyre fog állni.

Ebből a szempontból a kritikus időszak november eleje, mert ez az az időszak, amikor a középnyugati mezőgazdasági térség terményei megérkeznek New Orleans kikötőjébe. Ha a kikötő nem működik, nem nagyon van kapacitás az innen exportált áru átirányítására Baltimore-ba vagy Savannah-ba, hangzott el a Standard and Poor's telekonferenciáján.

Az elemzők szerint az amerikai gazdasági szektorok közül a legnagyobb hatást az energiaiparra gyakorolta a két hurrikán. A teljes amerikai finomítói kapacitásnak még mindig mintegy 5 százaléka áll a Katrina miatt, és mivel az első hurrikán előtt az amerikai finomítói ipar 99 százalékos kapacitás-kihasználtsággal működött, az 5 százalék kiesése "súlyos probléma".

Jelenleg úgy néz ki, hogy a kiesett kapacitást az év végig lehet ismét termelésbe állítani.

A szakértők szerint a kőolaj-kitermelés nem igazán fontos kérdés, mert az ebben kiesett mennyiséget importtal, illetve a stratégiai készletekből pótolni lehet. Az amerikai energiaszektoron belüli legnagyobb probléma azonban a földgáztermelés, hangzott el a telekonferencián. A hitelminősítő szakértői szerint a földgáztermelő, -feldolgozó és -továbbító infrastruktúra egyaránt károsodott, és ebben a szektorban nincs túl sok fölös kapacitás

Ha az idei tél enyhe, vagy átlagos lesz, akkor "rendben leszünk ... akkor is, ha a földgázért 50 százalékkal többet kell fizetni ... de kemény tél esetén a lakásokon belül is meglehetősen hideg lesz", mondta a Standard and Poor's szakelemzője, a lehetséges ellátási hiányokra utalva