Oroszország határidő előtt törlesztene

Vágólapra másolva!
Oroszország jövőre 15 milliárd dollár küladósságot készül visszafizetni határidő előtt. Ehhez azonban néhány hitelező országgal még meg kell állapodni a feltételekben. Ez 5 milliárd dollárral több annál, mint amit Oroszország a Nemzetközi Valutaalap múlt heti ülésén bejelentett.
Vágólapra másolva!

15 milliárd dollár küladósságot készül jövőre határidő előtt visszafizetni Oroszország, amelyhez néhány hitelező országgal még tárgyal a feltételekről - mondta az orosz pénzügyminiszter szerdán. Ez 5 milliárd dollárral több annál, mint amit Oroszország a Nemzetközi Valutaalap (IMF) múlt heti ülésén bejelentett.

Oroszország az idén korábban már mintegy 15 milliárd dollárt törlesztett a Párizsi Klub hitelezőivel szemben fennálló adósságából, az orosz stabilizációs alapból felhasználva. Az ország már az idén is az előre jelzettnél 3-4 milliárd dollárral több adósságot fog visszafizetni határidő előtt - mondta Alekszej Kudrin egy moszkvai befektetési konferencián.

Kudrin a konferencián azt is közölte, hogy a pénzügyminisztérium módosításokat készített az idei költségvetéshez, a kiadások 124 milliárd rubeles (4,4 milliárd dolláros) növelésével. A pótlólagos kiadások - amelyeket a kormány csütörtökön tekint át - egyebek között tartalmaznak egy 37,3 milliárd rubeles (1,3 milliárd dolláros) tőkeinjekciót az állami ellenőrzésű Vneshtorgbank számára is.

Oroszország külső államadósságából júliusban összesen 15 milliárd 934,18 millió dollárt fizetett vissza, augusztusban 3 milliárd 425 millió dollárnyi adósságot törlesztett. Ennek túlnyomó részét a Párizsi Klubba tömörült kormányhitelező országokkal május közepén megkötött, 15 milliárd dollárnyi orosz adósság előrehozott visszafizetéséről létrejött megállapodás alapján fizették ki.