Veres kiváltaná az iparűzési adót

Vágólapra másolva!
Az iparűzési adó 100 százaléka vonható le 2006-tól a társasági adó alapjából a jelenlegi 50 százalék helyett. 2008-tól pedig nyereség vagy vagyon típusú adó fogja kiváltani ezt az adónemet - mondta Veres János pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Számos önkormányzat vett fel hiteleket az iparűzési adóbevételre alapozva, ezért az adó azonnali megszüntetése ellehetetlenítené őket - mondta a pénzügyminiszter egy keddi konferencián. 2008-tól azonban nyereség vagy vagyon típusú adóval, esetleg a kettő kombinációjával lehetne kiváltani az iparűzési adót, amely új adó természetesen szintén az önkormányzatokat illeti majd.

Az iparűzési adónak már 2006-tól a 100 százaléka vonható le a társasági adó alapjából a jelenlegi 50 százalék helyett. Azok a vállalkozások, amelyek külföldi telephelyükön fizetnek önkormányzati típusú adót - elkerülendő a kettős adóztatást - a kifizetett összeget levonhatják az itthon befizetendő adóból - tette hozzá az Karácsony Imréné, a pénzügyi tárca helyettes államtitkára.

A jövőre érvényesítendő adómódosítások között említette Veres János az 1.950 forintra mérséklődő egyszeri tételes egészségügyi hozzájárulás megszüntetését 2006 novemberétől, amely jövőre 42 milliárd forint bevétel kiesést jelent a költségvetés számára, illetve ugyanannyi megtakarítást a vállalkozásoknak.

A tervek szerint a munkáltatók által fizetett tb-járulék 2007-től 3 százalékponttal, majd 2009-től további 2 százalékponttal mérséklődik - fogalmazta meg a távolabbi elképzeléseket a pénzügyminiszter.