15 százalékkal emelnének a pékek jövőre

Vágólapra másolva!
Januártól 15 százalékkal emelnék áraikat a pékek. A búza ára ugyan alacsony lesz az idén, de ez csak körülbelül 20 százalékot képvisel a kenyér árában - írja a Napi Gazdaság. A pékek szerint a magas energiaárak befolyásolják igazán a kenyér árát. Kérdés, hogy keresztül tudják-e vinni akaratukat a piacon: a kereskedelmi láncok ugyanis az árak letörésére törekszenek.
Vágólapra másolva!

15 százalékos kenyéráremelést terveznek a pékek januártól - tudta meg a Napi Gazdaság. A pékek az olcsó gabonaárak mellett is meg szeretnék emelni áraikat. A mezőgazdaságban idén 1,2 millió tonnával kevesebb búza termett, mint a tavalyi rekordévben, ennek ellenére a búza ára stagnál - 23 000 forint tonnánként - ugyanis a learatott gabona minősége elmarad a tavalyitól.

A gabonaár stagnálása azonban nem befolyásolja a pékek szándékát. A kenyér árában ugyanis csak 20-22 százalékos részt képvisel a liszt ára. Bakos Róbert, a Magyar Pékszövetség elnökségi tagja szerint ha a liszt ára 10 százalékkal csökkenne, akkor is csak 2 forinttal menne lejjebb a kenyér ára.

Kérdés, hogy képesek lesznek-e a pékek keresztülverni akaratukat a piacon. A nagy kereskedelmi láncok sok esetben az előállítás költségei alatt kínálják pékárujukat, amely irreális árviszonyokat eredményez a piacon.